Lewis Hamilton telah mengakui bahawa peningkatan Mercedes adalah 'bukan langkah ke hadapan' yang dia harapkan menjelang Grand Prix Sepanyol.

Juara dunia tujuh kali itu berkata selepas Grand Prix Miami pada Mei, dia 'menghitung hari' untuk naik taraf yang diharapkan akan mendorongnya kembali ke hadapan, dan dia diberi rasa pertama jentera Mercedes yang telah dirombak di GP Monaco Grand hujung minggu lalu.

Hamilton layak di tempat keenam di Monte Carlo sebelum menduduki dua tempat dalam perlumbaan yang dilanda hujan. Rakan sepasukan, George Russell, menamatkan satu tempat di belakang Hamilton di tempat kelima, manakala Max Verstappen berlumba untuk kemenangan keempatnya musim ini.

Litar di Monte Carlo gagal menyaksikan prestasi terbaik Mercedes dan perlumbaan hari Ahad di Litar de Catalunya di pinggir Barcelona akan menunjukkan gambaran yang lebih tepat tentang kepantasan jentera itu.

Tetapi menangani peningkatan Mercedes pada malam pusingan ketujuh, Hamilton berkata, “Ia pastinya bukan langkah ke hadapan yang kami harapkan.

“Apabila anda membawa naik taraf, sudah tentu anda harus maju ke hadapan, dan hakikatnya ia adalah peningkatan, tetapi ia bukan peningkatan yang kami impikan.

“Ia adalah satu langkah pada satu masa. Saya tidak berasa negatif terhadapnya, saya bersyukur kerana kami memilikinya, dan saya faham betapa banyak kerja yang telah dilakukan untuk membuat bahagian ini.


“Kami sangat inginkan kemenangan dan bergerak ke arah yang betul jadi saya akan mengatakan bahawa saya hanya berharap ia meletakkan kami di landasan yang lebih baik.

"Kami telah mengambil kira di mana kami berada, di mana kami telah silap, dan kini kami perlahan-lahan pergi dan menavigasi jalan kami kembali ke hadapan tetapi malangnya ia hanya satu proses yang panjang."