Jose Mourinho mahu menandatangani Romelu Lukaku sekali lagi dengan legenda Chelsea itu sejurus diumum bergelar pengurus kelab Turkiye, Fenerbahce.

Tidak sampai 24 jam selepas penampilannya di final Liga Juara-Juara, 'The Special One' itu berada di Istanbul untuk pelancaran rasminya di mana dia disambut oleh beberapa ribu peminat yang riuh rendah.

Bekas pengendali Manchester United, Tottenham dan Real Madrid itu telah menandatangani perjanjian dua tahun dengan Fenerbahce dengan matlamat untuk memenangi kejuaraan liga pertama pasukan itu sejak 2014.

Untuk berbuat demikian, kelab itu bersedia untuk menyokong pengendali berusia 61 tahun itu dengan ketara, walaupun siapa yang akan mereka sasarkan mungkin bergantung kepada keputusan pemilihan presiden kelab yang akan datang.

Aziz Yildirim, yang sebelum ini bertanggungjawab selama 20 tahun sehingga 2018, sedang berusaha untuk menyingkirkan Ali Koc, dan mendedahkan kepada pemberita di Istanbul bahawa dia telah pun bercakap dengan Mourinho mengenai sasaran perpindahan.

"Saya menyebut pemain. Kami berkata Lukaku. Kami berkata [Paulo] Dybala dan [Anderson] Talisca.

"Selebihnya kami simpan untuk diri kami sendiri. Saya akan beritahu anda selepas saya dipilih," katanya.

Lukaku pernah bermain di bawah Mourinho di tiga kelab berbeza sebelum ini, iaitu Chelsea, United dan Roma, yang terakhir secara pinjaman daripada The Blues sepanjang musim lalu.

Ia kelihatan seperti pertemuan semula yang harmoni, dengan penyerang itu menjaringkan 21 gol dan membuat empat bantuan dalam 47 penampilan.

Pemain antarabangsa Belgium itu hanya tinggal dua tahun dalam kontrak Chelsea yang ditandatanganinya ketika dia kembali ke London Barat dalam perjanjian yang memecahkan rekod pada 2021, dan tidak berhasrat untuk kembali ke Stamford Bridge.

The Blues telah menurunkan harga permintaan mereka kepada kira-kira GBP20 juta untuk pemain berusia 31 tahun itu, yang sepatutnya menjadikannya boleh dicapai untuk Fenerbahce, walaupun terdapat juga minat dari Napoli yang bersedia untuk melantik Antonio Conte yang memenangi Serie A bersama Lukaku di Inter Milan.

Mourinho menandatangani Dybala untuk Roma juga dan penyerang Argentina itu hanya berbaki setahun dalam kontraknya, manakala pemain tengah menyerang Talisca kini bermain untuk kelab Liga Pro Saudi Al-Nassr bersama Cristiano Ronaldo.