Ammar Hakim
Thu Jul 29 2021

Mary Kom nampaknya tidak bersedia untuk melepaskan impiannya untuk memenangi pingat emas tinju Sukan Olimpik walaupun tewas dalam Tokyo 2020.
Petinju berusia 38 tahun dari India itu tewas menerusi keputusan pengadil (3-2) kepada pesaing dalam kategori flyweight, Ingrit Lorena Valencia Victoria dari Colombia dalam pusingan 16 di Kokugikan Arena semalam.
Kom, ibu kepada empat orang anak, belum menolak penampilan di Paris 2024 pada usia 41 tahun jika dia memenuhi kelayakan umur bagi temasya itu.
Sepanjang kariernya, Kom telah meraih enam gelaran dunia dan pingat gangsa Olimpik London 2012 dan mengharapkan untuk meraih pingat emas di Tokyo.
"Had umur saingan adalah 40 tahun tetapi mungkin ia akan berubah," kata Kom.
"Saya masih cukup kuat. Itulah yang ada dalam hati dan fikiran anda. Ini mengenai jika anda mempunyai kehendak, mentaliti yang kuat.
"Fokus, berdisiplin. Selama 20 tahun semua tumpuan saya adalah untuk berjuang dan saya mengetahui negara saya bersama saya.
"Apabila saya melihat kenangan saya, itu sangat luar biasa. Sangat mudah untuk mengatakan bahawa saya adalah juara dunia satu, dua kali, tetapi pada kenyataannya, melakukannya tidak mudah. Anda harus mempunyai keperibadian yang unik."

Kriket T20I: Rohit dinamakan kapten India lawan New Zealand
Rohit Sharma dinamakan sebagai kapten India bagi perlawanan menentang New Zealand dalam Siri Kriket T20I.

Tokyo 2020: Mary Kom belum sedia lepas impian raih emas
Mary Kom nampaknya tidak bersedia untuk melepaskan impiannya untuk memenangi pingat emas tinju Sukan Olimpik walaupun tewas dalam Tokyo 2020.

India harus dijadikan contoh terbaik
Jurulatih ping pong negara, Beh Lee Wei, mahu anak didiknya mencontohi semangat juang tinggi yang dipamerkan India ketika mencipta kejutan dalam saingan Sukan Komanwel Gold Cast 2018.

Hoki: Skuad wanita negara gagal berdepan juara Asia
Skuad hoki wanita negara terpaksa akur kepada kehebatan juara Asia, India, apabila tewas 1-4 walaupun berjaya memberi tentangan sepanjang perlawanan pertama Kumpulan A, Sukan Komanwel di Pusat Hoki Gold Coast, hari ini.

Gold Coast 2018: Skuad hoki wanita elak jadi pasukan belasahan
Skuad hoki wanita negara memburu pengiktirafan dengan mengetepikan badi sebagai pasukan belasahan dalam Sukan Komanwel di Gold Coast, bermula esok.

Gold Coast 2018: Jarum ditemui di perkampungan sukan
Belum pun Sukan Komanwel 2018 bermula, kontroversi telah tercetus membabitkan atlet tinju dari India yang didakwa menggunakan bahan terlarang selepas jarum suntikan dijumpai di sekitar kawasan kediaman di Gold Coast.

Gold Coast 2018: Liu Ying harap elak India, England
Pemain beregu campuran, Goh Liu Ying, berharap skuad berpasukan campuran mampu mengelak pertemuan dengan India dan England lebih awal bagi memudahkan laluan negara ke peringkat akhir Sukan Komanwel di Gold Coast, bermula Rabu ini.

Piala Cabaran Asia: Malaysia tempah slot separuh akhir
Skuad hoki ais Malaysia meneruskan rekod tanpa kalah dalam peringkat kumpulan selepas membenam India 10-1 untuk menempah slot ke separuh akhir Piala Cabaran Asia di di Empire City Mall, semalam.

PSAS: Faizal mahu teruskan sentuhan gol
Penyerang kebangsaan, Faizal Saari, akhirnya menamatkan kemarau gol selepas menjaringkan gol tunggal negara ketika pertemuan dengan pasukan India dalam aksi keempat peringkat kumpulan Piala Sultan Azlan Shah 2018.

PSAS: India kejutkan Malaysia daripada mimpi
Hasrat Malaysia untuk menghuni tangga kedua carta peringkat kumpulan Piala Sultan Azlan Shah 2018 dan mencerahkan peluang untuk ke final lebur apabila dikejutkan dengan kekalahan besar 1-5 di tangan India dalam saingan di Ipoh, sebentar tadi.

Ingram: Pels proved they can beat the best by downing the Clippers
The New Orleans Pelicans are now just one game back of the Los Angeles Clippers after another fine showing from Brandon Ingram.

Verstappen beats Hamilton to claim chaotic first win in Australia
After overcoming a poor start, Max Verstappen saw off a Mercedes challenge to extend his championship lead and claim a first Melbourne win.

A win is a win – Butler relieved to end losing streak as Heat boost playoff prospects
The Miami Heat still have work to do in the final games of the regular season but got the job done against the Dallas Mavericks.

Rumour Has It: Man City and Real Madrid to prioritise off-season Gvardiol signing
Manchester City and Real Madrid have interest in both Josko Gvardiol and Jude Bellingham.

St Louis' perfect start ended by Minnesota, Bernardeschi nets Olimpico for Toronto
Minnesota United pulled off an upset win at St Louis with Luis Amarilla coolly converting the game-winning spot kick.

March Madness: Butler's go-ahead buzzer-beater sends San Diego into decider against UConn
Lamont Butler produced a moment for the ages with the fifth buzzer-beater in NCAA Final Four history to move into the decider.

Butler leads Heat past slumping Mavericks, Ingram stars as Pelicans continue playoffs push
Jimmy Butler led the way with 35 points and 12 assists as the Miami Heat claimed a much-needed win, snapping their three-game skid.

Allegri storms out of Juventus win before final whistle - 'We didn't play very well'
Juventus may have edged Verona for a crucial three points in the race for Europe but Massimiliano Allegri was not impressed.

'We're not getting any younger' - Joshua calls out Fury after beating Franklin
After beating Jermaine Franklin, Anthony Joshua has set his sights on reigniting talks for a fiercely anticipated bout against Tyson Fury.

Rodgers clings onto narrow lead after Valero Texas Open third round
After two terrific rounds, Patrick Rodgers hung onto the lead at the Valero Texas Open despite carding just one under on Saturday.