Pencapaian yang diraih atlet dan pasukan kebangsaan dalam beberapa kejohanan sepanjang 2022 boleh disifatkan sebagai sesuatu membanggakan.

Namun, pada masa sama, prestasi longlai menjadi ancaman utama kepada berapa sukan tertentu selepas mencipta impak positif yang akan memberi kesan besar pada 2023, dalam pemburuan mata kelayakan ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa, berkata kejayaan diraih beregu badminton lelaki, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, merupakan pencapaian tertinggi sukan negara pada tahun ini.

“Bagaimanapun, mereka gagal meneruskan prestasi konsisten selepas menjuarai Kejohanan Dunia apabila tewas dalam separuh akhir Terbuka Denmark diikuti kecundang pusingan pertama Terbuka Perancis.

“Atlet negara sebenarnya perlu mengekalkan prestasi konsisten dari satu kejohanan ke satu kejohanan lain kerana mereka tidak hanya membawa imej negara tetapi juga penajaan pasukan,” katanya.

Pencapaian Aaron-Wooi Yik di pentas antarabangsa pada 2022 boleh disifatkan paling membanggakan dalam kalangan prestasi atlet negara tahun ini.

Aaron-Wooi Yik mencipta sejarah muncul wakil pertama Malaysia merangkul gelaran juara dunia di Tokyo, Ogos lalu, sekali gus mengakhiri penantian 45 tahun negara untuk melahirkan juara dunia badminton.

Kredit: Sinar Harian