Ketua jurulatih Kedah Darul Aman (KDA) FC, Nafuzi Zain, menjangkakan satu cabaran sengit akan dihadapi pasukannya apabila menerima kunjungan Sabah FC dangan saingan Liga Super di Stadium Darul Aman malam esok.
Menurutnya, Sang Kenari, yang mahu menebus kekecewaan selepas tewas tipis 3-2 kepada Selangor FC dalam aksi Liga Super 24 Mei lalu, mendambakan tiga mata penting iyu untuk membantu mereka kekal dalam kelompok atasan liga.
"Jika kami menyudahkan pusingan pertama liga di tangga keempat, ia satu tahap yang baik buat kami bagi meneruskan aksi dalam pusingan kedua liga selepas ini," katanya ketika mengulas mengenai aksi Liga Super ke-13 itu.
Sabah FC kini berada di tangga keempat dengan 24 mata berbanding Kedah dengan 22 mata di tangga kelima selepas 12 perlawanan.
Jelasnya, Sabah FC pastinya juga mahu mencari penawar duka selepas disingkirkan oleh Kuala Lumpur City FC daripada saingan Piala FA baru-baru ini.
"Sabah mempunyai kualiti pemain yang berada di tahap terbaik daripada segi pemain tempatan seperti Baddrol Bakhtiar mahupun import berpengalaman.
"Jika mahu membandingkan dengan Kedah, saya menjangkakan satu cabaran cukup sengit bakal kami hadapi kali ini," ujarnya lagi.
Tambahnya, kelebihan beraksi di laman sendiri perlu dimanfaatkan oleh Sang Kenari sebaik mungkin untuk mendapatkan mata penuh.
"Pemain perlu beraksi dengan lebih baik dan berkeyakinan, tambahan pula kami akan beraksi di depan lebih ramai penyokong sendiri yang akan meniupkan semangat ketika beraksi," katanya lagi.
Kredit: Sinar Harian
Sinar Harian
Thu Jun 01 2023


EPL: Steve Cooper kecewa dengan pengadil selepas Forest terikat dengan Brentford
Pengurus Nottingham Gorest, Steve Cooper, berasakan ia satu lagi hari buruk buat Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) selepas beberapa keputusan kontroversi pengadil berlaku ketika pasukannya terikat 1-1 dengan Brentford dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) di City Ground malam tadi.

EPL: Liverpool masih tak puas hati dengan PGMOL
Liverpool mengkritik Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) dan memberikan amaran bahawa mereka akan "mengkaji setiap pilihan yang ada" berikutan kontroversi penggunaan video bantuan pengadil (VAR) ketika tewas di tangan Tottenham awal pagi semalam.

EPL: Mykhailo Mudryk cuba sehabisnya sesuaikan diri di Chelsea
Pengurus Chelsea, Mauricio Pochettino, berkata Mykhailo Mudryk sedang menunjukkan usaha yang keras untuk menyesuaikan diri dengan hidup di England dan memenuhi potensinya sebagai pemain unik selepas permulaan sukarnya di Stamford Bridge.

Serie A: Juventus, Atalanta terikat tanpa jaringan di Bergamo
Juventus dan Atalanta berkongsi mata selepas terikat tanpa jaringan dalam perlawanan Serie A di Bergamo malam tadi.

EPL: Nicolas Dominguez pastikan Forest ikat Brentford dengan 10 pemain
Nicolas Dominguez menjaringkan gol pertamanya untuk membantu Nottingham Forest mengikat Brentford 1-1 dengan 10 pemain dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL) di City Ground malam tadi.

Serie A: Lautaro Martinez masuk sebagai pemain gantian ledak empat gol bantu Inter Milan belasah Salernitana
Lautaro Martinez masuk daripada bangku simpanan sebelum menjaringkan kesemua gol Inter Milan ketika menewaskan Salernitana 4-0 dalam perlawanan Serie A di Salerno awal pagi tadi.

EPL: Rob Edwards amat bangga dengan kemenangan pertama Luton
Rob Edwards meluahkan rasa bangganya selepas Luton Town meraih kemenangan pertama ketika menewaskan Everton awal pagi tadi.

Ligue 1: PSG terikat tanpa jaringan dengan Clermont
Paris Saint-Germain (PSG) menghadapi kesukaran berdepan bekas penjaga gol dari akademi mereka, Mory Diaw, ketika terikat 0-0 dengan pasukan tercorot Ligue 1, Clermont, di Stade Gabriel Montpied awal pagi tadi.

Bundesliga: Harry Kane bantu kebangkitan Bayern Munich ikat RB Leipzig
Harry Kane muncul wira ketika Bayern Munich bangkit daripada ketinggalan dua gol untuk mengikat RB Leipzig 2-2 dalam perlawanan Bundesliga di Arena Red Bull awal pagi tadi.

EPL: Jurgen Klopp persoal kredibiliti pegawai VAR selepas gol Liverpool dinafikan
Pengurus Liverpool, Jurgen Klop,p mempersoalkan kredibiliti pegawai VAR selepas Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) berjanji akan menyiasat keputusan menafikan jaringan Luis Diaz sewaktu kekalahan dramatik 1-2 kepada Tottenham dalam kasi Lig Perdana Inggeris (EPL) awal pagi tadi.

Wales hopeful of arranging friendly against world champions Argentina
The two countries last met in 2002.
Consistency the key for Vincent Kompany as he bids to lift Burnley
The Clarets have Lyle Foster available for the trip to Luton.

Mykhailo Mudryk and Armando Broja on target as Chelsea beat derby rivals Fulham
Mudryk opened the scoring before Broja doubled their tally, one minute later.

Courtney Lawes says ‘selfless’ England will play to strengths at World Cup
England have crushed Argentina, Japan and Chile to claim a quarter-final place as Pool D winners.

Sir Jim Ratcliffe considering minority stake bid for Manchester United – reports
The Glazer family announced in November they would be open to selling the club.

Jamie Carragher says VAR at a ‘crisis point’ after Liverpool offside controversy
Liverpool had a Luis Diaz goal incorrectly ruled out for offside during Saturday’s Premier League defeat at Tottenham

Morant allowed to travel, practise with Grizzlies during suspension
NBA informs Grizzlies that Morant is able to be with team throughout his 25-game suspension.

Arsenal suffer travel delays ahead of Champions League tie in Lens
Mikel Arteta’s side face Lens in their Group B clash at the Stade Bollaert-Delelis on Tuesday night.

Carlo Ancelotti: Real Madrid’s Jude Bellingham ‘showing all of his quality’
Bellingham, 20, scored his eighth goal in eight appearances in all competitions for Real in Saturday’s 3-0 LaLiga win at Girona.

Thomas Tuchel urges Bayern Munich to ‘stick with the positive things’
Bayern travel to Denmark to face Copenhagen in the Champions League.