Anthony Joshua melaungkan keyakinan tiada apa mampu menyekatnya daripada mempertahankan gelaran kejuaraan heavyweight dunia tatkala dia turun menentang Kubrat Pulev di Stadium Tottenham Hotspur, 20 Jun depan.
Semalam, Joshua disahkan akan mempertaruhkan tali pinggang IBF, WBA, WBO dan IBO yang dipegang ketika ini apabila turun melakukan perhitungan dengan peninju berusia 38 tahun dari Bulgaria, Pulev, di London.
Rekod tanpa kalah Joshua lebur di tangan Andy Ruiz Jr tetapi menebus kejuaraannya dengan menewaskan peninju Mexico itu sejak pertarungan terakhirnya di laman sendiri menentang Alexander Povetkin di Wembley pada September 2018.
Satu pertemuan menentang Tyson Fury dijangka menjadi cabaran seterusnya jika Joshua menundukkan Pulev sambil rakan senegaranya itu mengatasi Deontay Wilder.
Buat masa ini, Joshua dilihat teruja untuk masuk ke gelanggang yang buat kali pertama diadakan di laman kelab Liga Perdana Inggeris, Tottenham Hotspur.
"Pada 20 Jun nanti, saya akan pertahankan gelaran heavyweight dunia. Saya kembali ke kampung halaman sejak sekian laman," katanya.
"Stadium hebat telah dibina di utara London dan saya berbesar hati untuk membawakan komuniti tinju dari seluruh dunia dalam usaha mencipta sejarah membawakan pertarungan kejuaraan dunia yang pertama di situ.
"Tali pinggang kejuaraan menjadi pertaruhan dan tiada apa yang dapat menghalang saya daripada meraih kemenangan."
Penganjur pertarungan itu, Eddie Hearn, menambah: "Saya sangat gembira untuk melihat Joshua kembali ke ibu negara dan 70,000 penonton di Stadium Tottenham Hotspur pastinya akan menjadi sesuatu yang istimewa.
"Tahun 2019 merupakan detik yang mengandungi segalanya tetapi apa yang kurang adalah ketiadaan pertarungan di Britain. Jadi, saya percaya ia bakal menjadi tahun yang terbesar buat Joshua sambil perhatian terarah kepada Pulev yang sangat memerlukan kemenangan.
"Pulev tidak kalah dalam tempoh enam tahun dan pasukannya, lebih-lebih lagi Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Top Rank, Bob Arum, sangat teruja dengan aksi ini. Saya fikir anda akan saksikan sesuatu yang istimewa daripada Joshua pada 20 Jun nanti. Satu persembahan hebat bakal disajikan."
Nafis Abdullah
Tue Mar 03 2020


Joshua 'belajar dari kesilapan' berikutan tewas kepada Usyk
Anthony Joshua mengatakan bahawa dia telah 'belajar dari kesilapan' berikutan kekalahannya kepada Oleksandr Usyk hujung minggu lalu.

Usyk sedia tewaskan Joshua buat kali kedua
Oleksandr Usyk bersedia untuk mengatasi Anthony Joshua buat kali kedua beriktan pengesahan juara yang ditewaskan itu telah mengaktifkan klausa perlawanan semula perlawanan ulangan.

Tinju: Tyson Fury tidak sabar rampas gelaran Joshua
Tyson Fury terus membincangkan rencananya untuk mengalahkan Anthony Joshua dalam pertarungan merebut gelaran kelas berat semalam, walaupun terdapat laporan menunjukkan pertarungan itu kini dalam ancaman.

Kepa, De Gea perlu belajar daripada Anthony Joshua -- Southall
Neville Southall percaya Kepa Arrizabalaga dan David de Gea boleh belajar sesuatu yang berharga daripada juara tinju heavyweight dunia, Anthony Joshua.

Joshua: Fury dedahkan kelemahan Wilder
Anthony Joshua percaya juara heavyweight WBC, Tyson Fury, berupaya untuk mendedahkan kelemahan Deontay Wilder.

Tyson atau Joshua? Saya mahu mereka berdua -- Usyk
Oleksandr Usyk berminat untuk berdepan Anthony Joshua atau Tyson Fury bagi mengakhiri dominasi petinju Great Britain dalam divisyen heavyweight.

Joshua optimis tiada apa mampu sekat tundukkan Pulev
Anthony Joshua melaungkan keyakinan tiada apa mampu menyekatnya daripada mempertahankan gelaran kejuaraan heavyweight dunia tatkala dia turun menentang Kubrat Pulev di Stadium Tottenham Hotspur, 20 Jun depan.

Kluivert urges Barca to sign Goncalo Ramos or Firmino
Former Barcelona striker Patrick Kluivert wants to see Goncalo Ramos or Roberto Firmino at Camp Nou as another option to Robert Lewandowski.

Netherlands' Van Dijk relishing Mbappe showdown
European heavyweights collide when France host the Netherlands on Friday, with Kylian Mbappe set to go up against Virgil van Dijk.

D.C. United v New England Revolution: Preview and prediction
Wayne Rooney's D.C. United are winless in three, and go up against an in-form New England Revolution side at Audi Field on Saturday in MLS.

Mbappe reveals Griezmann was 'disappointed' to miss out on France captaincy
Didier Deschamps named Kylian Mbappe as his new captain this week, with that decision coming as a disappointment to Antoine Griezmann.

'We are waiting for you there!' – Rodrygo would welcome Ancelotti appointment as Brazil boss
Carlo Ancelotti continues to be linked with the Brazil job following the departure of Tite after December's World Cup exit.

Aspas urges Veiga to stay with Celta as 'four of Premier League top 10' weigh up €40million offers
Gabri Veiga is enjoying a breakout season for Celta Vigo and might already be worth far more than his apparent €40million release clause.

Man Utd and Wolves charged for behaviour towards officials
Heated games at Old Trafford and Molineux in the FA Cup and Premier League have led to charges for Manchester United and Wolves.

Spain 'had no plan B' with Luis Enrique – Iago Aspas points to reason for World Cup failure
Spain flopped out of the World Cup when Morocco snatched a stunning scalp, and Iago Aspas feels more could have been done to avoid the exit.

Swiss Open: Zii Jia overcomes Iskandar Zulkarnain's mentee to check into last eight
Lee Zii Jia checked into the Swiss Open quarter-finals after a straight game 21-19, 21-15 victory over Irish opponent Nhat Nguyen on Thursday.

Delay to Man Utd sale could lead to 'vacuum' that impacts transfer business
The deadline to bid for Manchester United passed on Wednesday, though two of the main interested parties reportedly asked for an extension.