Wayne Rooney tidak terkejut dengan keputusan Manchester United untuk berpisah dengan Cristiano Ronaldo, berkata kelab itu 'tiada pilihan lain'.

Penghijrahan meninggalkan United nampaknya tidak dapat dielakkan Ronaldo apabila dia memberikan temu bual yang penuh kontroversi kepada Piers Morgan, mengatakan kelab itu telah 'mengkhianati'nya dan mendedahkan tidak menghormati pengurus Erik ten Hag.

Pemenang Ballon d'Or lima kali itu juga menggunakan wawancara itu untuk menyerang beberapa bekas pemain United yang mengkritik tingkah lakunya musim ini.

Rooney melabelkan tindakan Ronaldo sebagai 'gangguan yang tidak diingini' selepas dia digantung United kerana enggan masuk sebagai pemain gantian dalam kemenangan bulan lalu ke atas Tottenham, komen penyerang Portugal itu kemudiannya berkata berakar pada rasa cemburu.

Semalam, United mengumumkan Ronaldo telah meninggalkan kelab atas persetujuan bersama, keputusan yang Rooney percaya tidak dapat dielakkan.

Bercakap kepada Sports 18 berikutan pengumuman kelab itu, Rooney berkata: "Adakah saya terkejut? Tidak.

"Tiada pilihan lain, tetapi ia memalukan kerana dia menjadi pemain yang hebat kepada kelab. Saya mendoakan yang terbaik untuknya di mana sahaja dia pergi."

Ronaldo meninggalkan United setelah menjaringkan 145 gol sepanjang dua musim di Old Trafford, walaupun dia hanya menjaringkan gol sekali untuk Red Devils dalam Liga Perdana Inggeris musim ini.