Massimiliano Allegri menerima bahawa Paul Pogba akan mengambil masa untuk mencapai tahap terbaik ketika pemain tengah itu bersiap sedia untuk membuat penampilan pertama buat kali kedua yang ditunggu-tunggu untuk Juventus.
Pemain skuad kebangsaan Perancis itu masih belum beraksi untuk Juve sejak menyertai semula kelab itu Julai lalu berikutan pemergiannya dari Manchester United akibat beberapa halangan.
Dia mengalami kecederaan lutut pada pramusim yang memerlukan pembedahan, memaksanya terlepas sepanjang musim sehingga kini dan kempen Piala Dunia Perancis.
Pogba berada di bangku simpanan untuk kekalahan mengejut 2-0 Juve di tempat sendiri kepada Monza pada Januari, tetapi Allegri memilih untuk tidak membawanya dan dia tidak lagi disenaraikan dalam skuad sejak itu.
Bagaimanapun, Allegri mengesahkan pada sidang akhbar pra-perlawanannya pada malam sebelum perlawanan Serie A esok berdepan Torino bahawa pemain berusia 29 tahun itu akhirnya bersedia untuk bermain.
“Dia berasa lebih baik dan dia telah dipanggil untuk perlawanan esok,” kata Allegri. "Jika perlu, kami akan menurukan Pogba. Kami tahu dia tidak akan mempunyai banyak masa bermain, tetapi dia boleh bermain.
"Saya telah bercakap dengannya seperti saya mempunyai semua yang lain. Dia faham ia adalah bahagian penting musim ini untuk kembali bermain. Dia mesti kekal bermotivasi untuk membantu kami menamatkan musim ini dengan baik."
Pogba, yang menandatangani perjanjian empat tahun dengan Juventus, tidak bermain dalam perlawanan kompetitif sejak bekas kelabnya United tewas 4-0 kepada Liverpool dalam Liga Perdana Inggeris pada April lalu.
Ammar Hakim
Mon Feb 27 2023


Adrien Rabiot belum putuskan nasib di Juventus
Pemain tengah Perancis, Adrien Rabiot, belum mahu memuktamadkan perjanjian untuk kekal di Juventus meskipun kontraknya hanya berbaki hingga hujung musim ini.

Prestasi kelab Itali di Eropah baik untuk Serie A
Simone Inzaghi telah mengucapkan tahniah kepada Milan dan Napoli kerana menyertai Inter pada suku akhir Liga Juara-Juara dan berkata ia adalah 'langkah besar' untuk Serie A.

UEL: Mourinho sindir Juventus, Lazio selepas Roma layak ke suku akhir
Jose Mourinho memberikan sindiran kepada pasukan seteru dalam Serie A, Juventus dan Lazio, selepas AS Roma layak ke suku akhir Liga Europa (UEL) awal pagi tadi.

UEL: Vlahovic, Chiesa pastikan Juventus ke suku akhir
Dusan Vlahovic dan Federico Chiesa menemui sasaran ketika membantu Juventus menewaskan 10 pemain Freiburg 2-0, sekali gus layak ke suku akhir Liga Europa (UEL) dengan kemenangan agregat 3-0 awal pagi tadi.

Locatelli: Di Maria hadirkan mentaliti 'sang juara' kepada Juve
Manuel Locatelli memuji pemain 'fenomena', Angel Di Maria, dengan menyatakan rakan sepasukannya di Juventus 'dalam kategori lain' selepas kemenangan tipis mereka ke atas Freiburg.

UEL: Allegri pantau kecergasan Pogba menjelang pertemuan dengan Freiburg
Kecergasan Paul Pogba akan dinilai menjelang pertemuan Liga Europa Juventus dengan Freiburg awal pagi esok, dengan pemain tengah itu masih mengintai permulaan pertamanya sejak kembali ke Bianconeri.

Serie A: Kepulangan Pogba bawa tuah buat Juventus dalam Derby della Mole
Paul Pogba menamatkan penantian panjangnya untuk kembali mewakili Juventus pada ketika skuad Bianconeri itu bangkit daripada ketinggalan sebanyak dua kali untuk mengatasi pasukan seteru tradisi, Torino, 4-2 dalam aksi 'Derby della Mole' awal pagi tadi.

Pogba perlukan masa temui sentuhan terbaik -- Allegri
Massimiliano Allegri menerima bahawa Paul Pogba akan mengambil masa untuk mencapai tahap terbaik ketika pemain tengah itu bersiap sedia untuk membuat penampilan pertama buat kali kedua yang ditunggu-tunggu untuk Juventus.

UEL: Angel Di Maria lakar hatrik dengan bergaya
Massimiliano Allegri memuji impak diperagakan Angel Di Maria selepas jaringan hatrik pemain sayap itu membantu Juventus menewaskan Nantes secara agregat 4-1, sebentar tadi, untuk mara ke pusingan 16 Liga Europa.

Liga Europa: Juventus sudah jangka masalah kecergasan Federico Chiesa
Massimiliano Allegri sememangnya sudah menjangkakan bahawa Federico Chiesa akan bergelut dengan isu kecederaan yang akan menghalangnya beraksi minggu ini.

Poole leads Warriors charge as they chase down Embiid's 76ers, Mavs lose again as Lakers win
Jordan Poole scored 19 fourth-quarter points as the Golden State Warriors claimed an important win for their playoff aspirations.

March Madness: Top seed Alabama eliminated in Sweet 16 by San Diego State
San Diego State Aztecs reached the Elite Eight for the first time after an upset win over a sloppy top seed Alabama Crimson Tide.

Alcaraz downs Bagnis in Miami opener, Zverev knocked out by wild card
Carlos Alcaraz started strong in Miami after winning last week's Indian Wells title to re-claim the world number one ranking.

Jabeur, Garcia and Sakkari suffer shock Miami Open losses as Sabalenka eases through
Bianca Andreescu toppled seventh seed Maria Sakkari, who exited the Miami Open second round along with Ons Jabeur and Caroline Garcia.

Rahm knocked out by Horschel at WGC Match Play as Scheffler and McIlroy progress
Second seed Jon Rahm failed to card one birdie in his final group match, confirming his premature exit with Billy Horschel progressing.

Koeman 'expected more from everyone' after France ruin Netherlands return
Goals from Antoine Griezmann, Dayot Upamecano and Kylian Mbappe (two) gave France a convincing win against the Netherlands.

Wallace holds Corales Puntacana lead as he chases maiden PGA Tour triumph
Matt Wallace rose to the top of the leaderboard after a bogey-free second round, but Sam Stevens and Wyndham Clark lead the challengers.

Deschamps denies captaincy grief as Griezmann links with Mbappe to down the Netherlands
Antoine Griezmann and Kylian Mbappe put any differences behind them as they linked up to give France a second-minute lead.

Tedesco expects more from Belgium despite sweeping aside Sweden
Romelu Lukaku's treble ensured Domenico Tedesco's Belgium reign got off to a great start, but the head coach insists there is room for more.

Modric reaffirms commitment to Madrid amid links to Ronaldo's Al Nassr
Real Madrid midfielder Luka Modric is out of contract at the end of the season, but he is hoping to stay with the LaLiga giants.