Harry Maguire dan Wout Weghorst terus mencuri hati Erik ten Hag dan pengurus Manchester United itu tidak keberatan untuk memuji prestasi dua pemain berkenaan ketika membenam West Ham awal pagi tadi.

Dua pemain itu dinamakan sebagai kesebelasan utama ketika United bangkit menewaskan West Ham 3-1 dalam pusingan kelima Piala FA di Old Trafford, hanya beberapa hari selepas The Red Devils menewaskan Newcastle United dalam final Piala Liga Inggeris (EFL) awal pagi Isnin lalu.

Ketua pasukan, Maguire, yang hanya beberaksi selama beberapa minit sewaktu final di Wembley berkenaan, menjadi pilihan yang agak terkebelakang berbanding Raphael Varane dan Lisandro Martinez sejak pasukan itu dibimbing Ten Hag.

Pertahanan tengah itu mempamerkan aksi meyakinkan dalam perlawanan di Old Trafford kali ini dan Ten Hag ternyata gembira melihatnya dapat menyesuaikan diri dengan peranan di bahagian kanan biarpun sebelum ini dia lebih kerap beraksi di bahagian kiri.

"Cara permainan saya, ia sudah semakin bagus. Saya lebih memilih pemain yang mempunyai keamatan dan dia telah mempamerkan prestasi yang baik. Dia mengambil inisiatif ketika kami sedang atau tidak menguasai permainan.

"Dia meminta bola dan memperoleh momen yang amat baik. Saya menunjukkannya video (prestasinya dan pemain lain) tentang bagaimana dia boleh mengatasi pemain lawan.

"Dia perlu mencari cara bagaimana untuk memberikan impak, dia mempunyai kemahiran yang amat tinggi. Sebagai seorang pertahanan tengah, dia memiliki banyak kemahiran dan dia perlu memanfaatkannya," katanya.

Weghorst, yang memulakan aksi final di Wembley dan membantu jaringan Marcus Rashford, kelihatan kian bersemangat walaupun kurang menjaringkan gol sejak tiba sebagai pemain pinjaman daripada Burnley.

Usaha berterusan pemain itu untuk mendapatkan bola jelas menggembirakan Ten Hag, di mana dia terlibat dengan ketiga-tiga gol yang dihasilkan United awal pagi tadi, termasuk jaringan sendiri Nayef Aguerd selain gol daripada Alejandro Garnacho dan Fred pada lewat permainan.

"Dia antara pemain terbaik di atas padang," tambah Ten Hag.

"Dia terlibat dalam memaksa pemain lawan menjaringkan gol sendiri.

"Gol Garnacho pula, dia melakukan tekanan dan sewaktu gol ketiga, dia melakukan tekanan yang amat baik untuk Fred menjaringkan gol.

"Dia telah melakukan tugas yang amat baik buat pasukan ini. Pada awal musim ini, Rashford juga tidak menjaringkan banyak gol, jadi saya yakin dia juga akan dapat menjaringkan gol.

"Apabila dia dapat menjaringkan gol pertamanya, dia akan mendapatkan lebih banyak lagi."