Luciano Spalletti berkata Napoli tidak mampu melakukan 'kesilapan' apabila mereka melawat Empoli malam ini, setelah menyaksikan bidaan Scudetto mereka tergelincir oleh lawan yang sama musim lalu.

Napoli mendahului 15 mata di depan Inter di puncak Serie A menjelang lawatan mereka ke Stadio Carlo Castellani, dan kelihatan ditakdirkan untuk memenangi kejuaraan liga pertama mereka sejak era Diego Maradona.

Bagaimanapun, Empoli hanya tewas sekali daripada sembilan perlawanan di tempat sendiri menentang Napoli dalam Serie A, menang empat dan seri empat -- dengan saingan kempen lalu memberi impak besar kepada perebutan kejuaraan.

Napoli mensia-siakan pendahuluan dua gol pada 10 minit terakhir apabila mereka tunduk kepada kekalahan 3-2 di Empoli April lalu, keputusan yang semuanya menamatkan harapan mereka untuk menewaskan Milan dan Inter untuk merangkul Scudetto.

Walaupun Napoli mencatatkan tujuh kemenangan berturut-turut menjadikan mereka kegemaran gelaran, Spalletti berhati-hati dengan ancaman yang ditimbulkan oleh pasukan yang diwakilinya sebagai pemain dan sebagai ketua jurulatih.

"Jangan keliru antara kerja dan perkara yang tidak masuk akal," kata Spalletti. “Di sini, kami bekerja dengan cara yang betul.

"Perlawanan bertemu Empoli [musim lalu] memusnahkan sepanjang tahun usaha kami, kami boleh menang 3-0 dan sebaliknya kami tewas, ia amat mengecewakan. Kami banyak menderita.

"Kami mahu menang untuk bandar kami, kami berasakannya. Kami tidak boleh melakukan sedikit pun kesilapan. Kadang-kadang, ia berlaku di luar jangkaan dan menentukan nasib keseluruhan keadaan.

"Euforia yang kami miliki tidak boleh menjadi anggapan, yang akan menghalang kami daripada berkembang."