Polis Sepanyol telah meningkatkan nilai wang yang diterima oleh bekas Naib Presiden Jawatankuasa Pengadil (CTA), Jose Maria Enriquez Negreira, oleh Barcelona antara 2001 dan 2018 kepada EURO8.4 juta, berikutan siasatan yang dijalankan.
Menurut laporan Football Espana, Negreira dan Barcelona, serta individu yang pernah memimpin Barca, Sandro Rosell, Josep Maria Bartomeu dan Joan Laporta (presiden semasa), sedang disiasat atas dakwaan rasuah, rasuah sukan dan pemalsuan dokumen.
Nilai terdahulu sudah mencecah sekitar EURO7.5 juta, namun La Razon mendedahkan terdapat bayaran yang dibuat berkaitan dengan Negreira, dengan secara keseluruhan mencecah EURO 8,389,599.73 sepanjang 17 tahun. Laporan yang difailkan oleh majistret penyiasat, Joaquin Aguirre, mengatakan terdapat petunjuk jelas tentang percubaan untuk mendapatkan faedah kewangan yang tidak wajar.
Barcelona tetap tidak bersalah sepanjang tempoh penyiasatan, dengan Laporta mendakwa bayaran yang dibuat kepadanya adalah untuk perundingan mengenai persembahan pengadil sepanjang tempoh itu.
Laporan setebal 162 muka surat itu mengatakan bahawa daripada angka ERUO8.4 juta itu, mereka tidak dapat mengesan destinasi EURO3.2 juta.
Siasatan telah dijalankan selama 18 bulan, dan nampaknya akan berlarutan, memandangkan ia kini di peringkat pra-perbicaraan.
Sebilangan pasukan LaLiga telah memohon untuk dimasukkan ke dalam kes itu sebagai mangsa insiden itu, termasuk Real Madrid dan Sevilla.
Ammar Hakim
Fri Dec 06 2024
Messi bakal kembali ke Barcelona?
Lionel Messi berkemungkinan membuat kepulangan penuh sensansi kembali ke pangkuan Barcelona tahun ini, dengan perancangan kontrak bersama Inter Miami berpotensi dicetus dengan mengaktifkan klausa perpindahannya.
Supercopa de Espana: Ansu Fati ambil peluang buat umrah
Walaupun sedar namanya tercicir untuk menghadapi perlawanan akhir Supercopa de Espana awal pagi esok, Ansu Fati mengambil peluang itu untuk mengerjakan umrah.
LaLiga: Situasi Dani Olmo merisaukan, Barcelona bakal terlepas khidmatnya?
Ejen Dani Olmo, Andy Bara, mengesahkan pemain kebangsaan Sepanyol itu akan kekal di Barcelona walaupun rayuan kedua untuk pendaftarannya ditolak.
Rayuan Barcelona ditolak mahkamah
Dany Olmo mungkin tidak dapat mewakili Barcelona bermula 1 Januari ini selepas rayuan kelab itu untuk pendaftaran sementara pemain antarabangsa Sepanyol itu bagi baki musim ini ditolak.
Ferran Torres alami kecederaan betis
Penyerang Barcelona, Ferran Torres, diketepikan buat sementara waktu selepas mengalami kecederaan betis dalam kekalahan 2-1 Barcelona kepada Atletico Madrid.
UCL: Dua gol Ferran Torres bantu Barcelona benam Borussia Dortmund
Barcelona mendaki ke tangga kedua dalam carta Liga Juara-Juara (UCL) selepas jaringan lewat Ferran Torres memastikan skuad Blaugrana membenam Borussia Dortmund 3-2 di Signal Iduna, awal pagi tadi.
Polis Sepanyol tingkat angka dakwaan kes rasuah pengadil cecah RM39 juta
Polis Sepanyol telah meningkatkan nilai wang yang diterima oleh bekas Naib Presiden Jawatankuasa Pengadil (CTA), Jose Maria Enriquez Negreira, oleh Barcelona antara 2001 dan 2018 kepada EURO8.4 juta, berikutan siasatan yang dijalankan.
Barcelona perlu belajar menang tanpa Lamine Yamal
Hansi Flick menggesa Barcelona mencari jalan untuk menang tanpa kehadiran Lamine Yamal, kerana dia terlepas perlawanan kedua berturut-turut kerana kecederaan buku lali.
Deco harap Pedri perbaharui kontrak bersama Barcelona
Pengarah sukan Barcelona, Deco, berharap Pedri akan menandatangani kontrak jangka masa panjang baharu bersama kelab dalam masa terdekat, ketika kontrak pemain tengah itu bakal berakhir pada 2026.
LaLiga: Barcelona terpaksa akur tewas kali kedua
Pendahulu LaLiga, Barcelona, terpaksa menelan hakikat kekalahan buat kali kedua dalam kempen liga kali ini dalam aksi penuh kontroversi ketika berdepan dengan Real Sociedad, di Stadium Anoeta, awal pagi tadi.
Australian Open: Quickfire Sabalenka sends Andreeva packing
Sabalenka books quarter-final spot
Maresca aims to avoid complacency after Molineux thrashing
Marseca: Wolves new challenge
Conceicao concerned about Milan's mentality after Juventus defeat
Conceicao concerned about Milan
Motta lauds Juventus' consistency following Milan triumph
Motta lauds Juve's consistency
Getafe 1-1 Barcelona: Flick's side dealt title blow as winless run continues
Report: Getafe 1-1 Barcelona
Atalanta 2-3 Napoli: Late Lukaku header sees leaders edge five-goal thriller
Report: Atalanta 2-3 Napoli
Simeone staying positive despite Atletico's club-record run ending
Simeone positive despite defeat
Arteta 'proud but disappointed' of Arsenal following Villa comeback
Arteta 'proud but disappointed'
Luis Enrique commends PSG resilience in comeback triumph at Lens
Luis Enrique lauds PSG display
Emery lauds Villa's 'never give up' attitude after draw at Arsenal
Emery: We never give up