Jurgen Klinsmann melabel Robert Lewandowski sebagai legenda untuk Bayern Munich selepas perpindahannya ke Barcelona, sementara dia tidak meragui juara Bundesliga itu akan mengalu-alukan penyerang itu kembali.
Lewandowski memperoleh perpindahan yang lama ditunggu-tunggu ke Barca awal minggu ini, meninggalkan dalam perjanjian bernilai sehingga ERO50 juta ketika dia menandatangani kontrak empat tahun dengan Blaugrana.
Penyerang kelahiran Poland itu menjaringkan 50 gol dalam semua kejohanan musim lalu, terbanyak dalam lima liga teratas Eropah, dan meninggalkan legasi di Bundesliga.
Lewandowski menjaringkan 312 gol Bundesliga sepanjang tempoh bersama Bayern dan Borussia Dortmund, dengan hanya Gerd Muller (365) menguruskan lebih banyak dalam sejarah pertandingan.
Selepas meninggalkan Bayern setelah mengumpul 344 gol dan 57 assist dalam 375 penampilan dalam semua pertandingan, Klinsmann menegaskan Lewandowski akan diingati oleh gergasi Bavaria itu.
“Tidak, untuk jangka masa pendek, ada sedikit kesedihan,” Klinsmann, yang bermain untuk Bayern antara 1995 dan 1997, memberitahu GOAL.
“Mungkin juga sedikit perhatian kerana masih ada harapan untuk kekal dan tidak berganjak.
"Saya fikir anda membiarkan rumput tumbuh selama beberapa bulan dan kemudian saya fikir semua peminat Bayern Munich, kelab, semua orang yang terlibat akan berterima kasih kepada Robert selama-lamanya atas apa yang dia lakukan.
“Dia pastinya akan menjadi salah seorang legenda terbesar dalam sejarah kelab, salah seorang yang paling menarik, salah seorang pemain paling luar biasa.
"Akan ada peluang apabila dia kembali. Mungkin ia perlawanan persahabatan, atau mungkin juga, di hadapan, pertandingan piala Eropah atau apa sahaja, di mana dia akan mendapat sambutan luar biasa daripada penyokong Bayern.
"Selama beberapa minggu, mungkin akan ada sedikit kepahitan untuk sesetengah peminat, tetapi itu hilang, pasti hilang. Jadi dalam jangka masa panjang, dia akan diingati sebagai salah seorang yang terbaik."
Bayern telah pun membawa masuk Sadio Mane dari Liverpool, bersama duo Ajax Ryan Gravenberch dan Noussair Mazraoui, sebelum menandatangani Matthijs de Ligt selepas penghijrahan Lewandowski.
Setelah memenangi Bundesliga buat kali ke-10 berturut-turut yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada musim lalu, Klinsmann tidak dapat membayangkan Bayern melepaskan dominasi liga utama Jerman mereka dalam masa terdekat.
"Saya fikir mereka telah melakukan dengan sangat baik," tambah Klinsmann. “Mereka tampil dengan Mane dan saya sangat kagum.
"Saya fikir dia berada di tempat yang betul di sana bersama Jurgen Klopp dan dia telah melakukan yang hebat, benar-benar hebat, dengan Liverpool kemudian juga dengan pasukan kebangsaan dan kami akan melihatnya di Qatar pada bulan November dan Disember. Jadi untuk mendapatkannya dari Liverpool adalah masalah besar, masalah besar.
"Kemudian mereka menambah satu lagi bahagian besar dalam De Ligt, pemain pertahanan tengah yang sangat muda, sangat menjanjikan dan berkembang pada usia 22 tahun. Dia sudah pun seorang pemimpin. Itu sangat besar.
"Mengetahui Bayern Munich, mereka sentiasa mencari. Mereka sentiasa menyemak pasaran dan apabila ada peluang untuk mendapatkan satu atau dua lagi bahagian yang sangat, sangat penting untuk teka-teki mereka, mereka akan melakukannya.
“Jangan terkejut jika mereka melakukannya tetapi daripada salah satu pesaing utama mereka kerana itulah yang mereka lakukan secara tradisi sejak 30-40 tahun lalu, tetapi mereka sudah banyak menutupinya dalam pasaran perpindahan ini dan mana-mana pemain lain. kini datang sebagai satu lagi kualiti."
Ammar Hakim
Thu Jul 21 2022


LaLiga: Gol berganda Lewandowski pastikan Barcelona mudah benam Elche
Robert Lewandowski sekali lagi menjaringkan dua gol untuk membantu Barcelona mendekati gelaran LaLiga musim ini selepas menewaskan Elche 4-0 di Estadio Manuel Martínez Valero awal pagi tadi.

Pilihan Ilkay Gundogan masih terbuka di sebalik laporan ke Barcelona
Masa depan Ilkay Gundogan kekal terbuka biarpun timbul laporan yang mengaitkan pemain tengah Manchester City itu berminat untuk menyertai Barcelona sebaik kontraknya tamat, menurut ejennya.

Tindakan LaLiga batal status tidak jejas masa depan Gavi di Barcelona
Gavi telah kehilangan statusnya dalam pasukan utama termasuk nombor jersi di Barcelona selepas pendaftarannya disekat oleh LaLiga.

LaLiga: Bapa mahu Ansu Fati tinggalkan Barcelona
Ansu Fati mahu kekal di Barcelona tetapi bapanya berfikiran sebaliknya.

Barcelona diseru pancing Goncalo Ramos atau Roberto Firmino
Patrick Kluivert menggesa Barcelona untuk menandatangani sama ada Goncalo Ramos atau Roberto Firmino pada akhir musim ini.

Kecederaan sekat Ronald Araujo sertai kem Uruguay
Ronald Araujo terlepas menyertai pasukan Uruguay untuk dua perlawanan persahabatan akan datang selepas mengalami kecederaan paha dalam kemenangan Barcelona ke atas Real Madrid, semalam.

Xavi lega Barcelona peroleh kemenangan paling penting musim ini
Xavi menyifatkan kemenangan 2-1 Barcelona ke atas saingan Clasico, Real Madrid sebagai 'kemenangan yang sangat penting' ketika pasukannya mendahului 12 mata di puncak LaLiga.

Ancelotti sedia berjuang untuk masa depan bersama Real Madrid
Carlo Ancelotti mengumumkan dia mahu kekal di Real Madrid 'sepanjang hidup' menjelang Clasico yang boleh memberi impak besar untuk masa depannya di kelab itu.

Barcelona pasukan impian saya -- De Jong ulangi keinginan kekal di Camp Nou
Frenkie de Jong menyifatkan Barcelona sebagai 'pasukan impiannya' dan mengulangi hasratnya untuk kekal bersama Blaugrana untuk masa hadapan.

Messi mungkin sertai MLS atau kembali ke Barca, kata Pique
Lionel Messi mungkin sudah boleh menutup kariernya di Eropah dan menyertai Liga Utama Amerika Syarikat (MLS) tetapi ramai peminat akan gembira jika dia kembali ke pangkuan Barcelona musim depan.

Hamilton still feels a 'disconnect' but senses opportunity for Mercedes to close Red Bull gap
Mercedes showed promise at the Australian Grand Prix but Lewis Hamilton is still not completely happy with his car.

Ingram: Pels proved they can beat the best by downing the Clippers
The New Orleans Pelicans are now just one game back of the Los Angeles Clippers after another fine showing from Brandon Ingram.

Verstappen beats Hamilton to claim chaotic first win in Australia
After overcoming a poor start, Max Verstappen saw off a Mercedes challenge to extend his championship lead and claim a first Melbourne win.

A win is a win – Butler relieved to end losing streak as Heat boost playoff prospects
The Miami Heat still have work to do in the final games of the regular season but got the job done against the Dallas Mavericks.

Rumour Has It: Man City and Real Madrid to prioritise off-season Gvardiol signing
Manchester City and Real Madrid have interest in both Josko Gvardiol and Jude Bellingham.

St Louis' perfect start ended by Minnesota, Bernardeschi nets Olimpico for Toronto
Minnesota United pulled off an upset win at St Louis with Luis Amarilla coolly converting the game-winning spot kick.

March Madness: Butler's go-ahead buzzer-beater sends San Diego into decider against UConn
Lamont Butler produced a moment for the ages with the fifth buzzer-beater in NCAA Final Four history to move into the decider.

Butler leads Heat past slumping Mavericks, Ingram stars as Pelicans continue playoffs push
Jimmy Butler led the way with 35 points and 12 assists as the Miami Heat claimed a much-needed win, snapping their three-game skid.

Allegri storms out of Juventus win before final whistle - 'We didn't play very well'
Juventus may have edged Verona for a crucial three points in the race for Europe but Massimiliano Allegri was not impressed.

'We're not getting any younger' - Joshua calls out Fury after beating Franklin
After beating Jermaine Franklin, Anthony Joshua has set his sights on reigniting talks for a fiercely anticipated bout against Tyson Fury.