LEICESTER 0 LIVERPOOL 3
Jurgen Klopp berikrar Liverpool akan terus memberi tekanan terhadap pemburuan tiket Liga Juara-Juara (UCL) selepas mengatasi Leicester 3-0, awal pagi tadi.
Dua jaringan pantas Curtis Jones dan gol menarik oleh Trent Alexander-Arnold mengekalkan impian mereka untuk meraih tempat di empat teratas sambil meletakkan The Foxes di kedudukan bahaya.
Leicester di tangga kedua terbawah dan dua mata untuk keluar daripada selamat Liga Perdana Inggeris (EPL) dengan baki dua perlawanan dan bakal bertandang ke Newcastle, Selasa depan.
Kemenangan itu bermakna The Reds menempah tiket bola sepak Eropah musim depan untuk sekurang-kurang menduduki tempat kelima, satu mata di belakang Newcastle dan Manchester United, yang kedua-duanya beraksi kurang satu perlawanan.
Klopp berkata: “Tugas kami adalah untuk mengekalkan tekanan (ke atas Newcastle dan Manchester United) tetapi jika tidak, kedudukan ini pun sudah lebih baik daripada yang kami jangkakan berbanding enam atau tujuh minggu lalu.
“Saya tidak tahu apa maknanya kepada kami. Empat atau lima tahun lalu kami sentiasa diberi cabaran sengit oleh Chelsea dan mereka menang sepanjang masa.
"Saya fikir ini adalah tahunnya kami terpaksa menamatkan saingan di tempat keempat dan perlu mengharungi pusingan kelayakan.
“Kami terpaksa memenangi perlawanan terakhir dan kami perlu menang memandangkan pencabar di belakang kami sentiasa menang.
“Kami berjaya melakukannya dan itulah yang saya harapkan terhadap mereka.
“Ia membuatkan pemain sentiasa bersemangat dan itulah tugas saya -- kami perlu memastikan pemain sentiasa bersedia dan kami akan pantau apa yang berlaku.
“Enam atau tujuh minggu lalu saya tidak percaya ia boleh dicapai.
"Kekurangan kami pada masa itu ialah ketekalan.
"Permainan kami tidak menjadi, kami bergelut dan berdepan banyak cabaran tetapi kami mengawalnya dengan cara yang sangat meyakinkan."
Shaiful Shamsudin
Tue May 16 2023


Jurgen Klopp yakin kesetiaan Mohamed Salah di Liverpool
Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp, tidak percaya Mohamed Salah akan mencari haluan baru demi beraksi dalam Liga Juara-Juara (UCL).

Mohamed Salah mohon maaf Liverpool terlepas saingan Liga Juara-Juara
Selepas enam musim berturut-turut beraksi dalam saingan utama Eropah Liga Juara-Juara (UCL), skuad kendalian Jurgen Klopp terpaksa menelan realiti dengan penamat di tangga kelima Liga Perdana Inggeris (EPL).

Lampard akui Chelsea dalam situasi sukar lanjut kontrak Mason Mount
Frank Lampard berkata Mason Mount akan menandatangani kontrak baharu di Chelsea namun menerima keadaan mungkin tidak begitu mudah untuk pemain tengah England itu.

Terlepas tiket UCL tidak jejas minat pemain sertai Liverpool -- Virgil van Dijk
Virgil van Dijk tidak percaya kehilangan status Liga Juara-Juara membuatkan Liverpool kurang menarik untuk menarik minat bakal pemain baharu.

Sanjungan Klopp buat empat legenda Liverpool
Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp, merakamkan sanjungannya buat James Milner, Roberto Firmino, Alex Oxlade-Chamberlain dan Naby Keita yang akan meninggalkan Anfield penghujung musim ini.

Jurgen Klopp dihukum atas kelancangan terhadap Paul Tierney
Jurgen Klopp digantung dua perlawanan berikutan komen yang dibuatnya terhadap pengadil, Paul Tierney, ketika Liverpool menang ke atas Tottenham, bulan lalu.

EPL: Milner, Firmino antara empat tinggalkan Liverpool musim panas ini
James Milner, Robrto Firmino, Alex Oxlade-Chamberlain dan Naby Keita, kesemuanya akan meninggalkan Liverpool selepas kontrak mereta tamat pada penghujung musim ini.

Curtis Jones gembira main peranan utama Liverpool
Curtis Jones menegaskan dia tidak pernah hilang kepercayaan terhadap keupayaan Liverpool untuk bangkit selepas melalui fasa sukar musim ini selain berhajat mengekalkan tempat dalam barisan utama.

Liverpool akan terus berjuang rebut tiket UCL -- Jurgen Klopp
Jurgen Klopp berikrar Liverpool akan terus memberi tekanan terhadap pemburuan tiket Liga Juara-Juara (UCL) selepas mengatasi Leicester 3-0, awal pagi tadi.

EPL: Jordan Henderson yakin Liverpool ada prospek untuk lebih menyerlah musim depan
Kapten Liverpool, Jordan Henderson, percaya Liverppol memiliki pelbagai pilihan penjaring gol yang akan memberikan mereka kelebihan musim depan.

Harry Hall bounces back from double blow to keep share of lead
Cornish rookie heads into final round tied at the top with American Adam Schenk.

Gareth Southgate knows Euro 2024 must go ‘very, very well’ to keep England job
Next summer’s tournament in Germany could prove Southgate’s last finals in charge.

Wolves boss Julen Lopetegui feels second-placed Arsenal do not deserve criticism
Arsenal will finish as runners-up in the Premier League.

Rob Edwards relieved to hear skipper Tom Lockyer is doing okay after Luton win
Lockyer collapsed in the early stages of the penalty shoot-out win against Coventry at Wembley.

Strasbourg 1-1 Paris Saint-Germain: Messi strikes as PSG seal record-breaking Ligue 1 title
Lionel Messi scored his 16th goal of the season as PSG earned the point they needed to secure their record-breaking Ligue 1 triumph.

Inter 3-2 Atalanta: Nerazzurri seal top-four finish after flying San Siro start
Romelu Lukaku, Nicolo Barella and Lautaro Martinez were on the scoresheet as Inter clinched a deserved win over Atalanta on Saturday.

Premier League future 'bright' despite managerial sacking record, says LMA chief Bevan
The Premier League has seen 14 managers come and go in a record-breaking campaign for sackings in England's top competition.

LaLiga accused of 'inadequate' handling of 'disgraceful' racist abuse towards Vinicius Junior
Real Madrid winger Vinicius Junior was racially abused at Valencia last Sunday, leaving many to condemn the Spanish football authorities.

Emma Hayes hails ‘a victory for the team’ as Chelsea win fourth straight title
A 3-0 win over Reading sealed top spot in the WSL ahead of Manchester United.

Neymar 'has a place in any team' amid Man Utd links, says former team-mate Willian
Manchester United have been linked with an audacious swoop for Neymar, and Willian thinks his compatriot would light up the Premier League.