Gary Lineker mengakui dia bimbang dengan Tottenham bagi musim baharu tanpa mengira sama ada Harry Kane membuat perpindahan 'hebat' ke Bayern Munich atau tidak.
Kane -- penjaring terbanyak sepanjang zaman England dan Tottenham -- telah banyak dikaitkan dengan perpindahan ke juara Bundesliga musim panas ini dan Bayern telahpun mendapat dua tawaran yang ditolak dalam usaha mereka untuk mendapatkan penyerang itu.
Laporan semalam Bayern telah membuat tawaran ketiga -- dan terakhir -- untuk penyerang itu lebih daripada EURO100 juta, juga menetapkan Spurs tarikh akhir tengah malam untuk menerima atau menolak tawaran itu.
Pemain berusia 30 tahun itu akan tamat kontrak pada penghujung kempen akan datang dan dilaporkan berminat untuk berpindah ke Jerman.
Spurs menamatkan saingan di tempat kelapan musim lalu -- kedudukan terendah mereka dalam Liga Perdana Inggeris sejak 2008 -- walaupun Kane mencatatkan 30 gol, di tempat kedua selepas Erling Haaland.
“Saya prihatin terhadap Spurs sama ada, apa pun yang berlaku dengan Harry,” Lineker memberitahu agensi berita PA.
“Saya telah mengambil berat tentang mereka buat sementara waktu, saya melihat di mana mereka berakhir musim lalu dan mereka berada dalam kedudukan paling teruk yang pernah mereka alami sejak sekian lama.
“Mereka telah membuat pembelian yang luar biasa dalam James Maddison, dia adalah pemain yang lebih baik daripada yang disangka ramai, saya rasa dia benar-benar kelas atas.
“Itu adalah tambahan yang baik tetapi ia adalah jauh, jauh pendek. Pengurus baharu (Ange Postecoglou) boleh membuat perubahan, tetapi Harry, gol yang dijaringkannya, menyingkirkannya daripada mana-mana pasukan ia akan menjadi sangat sukar. Sudah tiba masanya untuk membina semula Tottenham -- membina dan perancangan semula."
Ammar Hakim
Sat Aug 05 2023


EURO 2024: England jangka persiapan penuh pancaroba
Ketua jurulatih England, Gareth Southgate, bersedia kehilangan beberapa nama bintang dalam persiapan Euro 2024.

Euro 2024: Kem England cadang berkampung di tempat sunyi
Gareth Southgate berkata England akan menjauhi keriuhan kejohanan Euro 2024 pada musim panas akan datang dengan merancang ketenangan kem.

England tekal menuju puncak
Pasukan kebangsaan England berada di posisi cukup selesa, malah membanggakan ketika ini. Rekod mereka dalam Kumpulan C pusingan kelayakan Euro 2024 menyaksikan rekod enam kemenangan dan satu seri, gah di puncak.

Kelayakan Euro 2024: England kekal rekod tanpa kalah atasi Malta
England meneruskan rekod tanpa kalah dalam pusingan kelayakan Euro 2024 apabila menewaskan Malta 2-0 di Stadium Wembley awal pagi tadi.

Kelayakan Euro 2024: Ezri Konsa, Cole Palmer, Rico Lewis terima panggilan kebangsaan pertama England
Ezri Konsa, Cole Palmer dan Rico Lewis kesemuanya menerima panggial kebangsaaan pertama untuk bersama skuad senior kebangsaan England menjelang dua perlawanan terakhir pusingan kelayakan Euro 2024 bulan ini.

Kelayakan Euro: Ketiadaan John Stones ubah percaturan England
Kecederaan John Stones telah membuka peluang buat pengurus England, Gareth Southgate, untuk meneroka pilihan di pertahanan tengahnya dalam kelayakan Euro 2024 menentang Malta dan Macedonia Utara.

EPL: Manchester City perlu rantai kemas Marcus Rashford
Pertahanan Manchester City, Kyle Walker, memberi amaran kepada rakan sepasukannya di kem England, Marcus Rashford, kekal sebagai lawan yang perlu digeruni.

Piala Dunia Ragbi: Afrika Selatan sekat England ke final dengan kelebihan hanya satu mata
Hasrat England untuk layak ke Piala Dunia Ragbi 2023 tidak kesampaian selepas tewas tipis 15-16 kepada juara bertahan, Afrika Selatan, dalam aksi separuh akhir di Stade de France awal pagi tadi.

Legenda England, Manchester United, Bobby Charlton meninggal dunia pada usia 86 tahun
Legenda Manchester United dan England, Sir Bobby Charlton, meninggal dunia pada usia 86 tahun malam tadi, demikian disahkan keluarga mendiang dalam satu kenyataan.

Piala Dunia Ragbi: Kesusahan rakyat jadi inspirasi Afrika Selatan -- Siya Kolisi
Kapten Afrika Selatan, Siya Kolisi, berkata kesusahan harian yang dihadapi oleh berjuta-juta rakyat negaranya menyemarakkan usaha Springboks untuk mempertahankan Piala Dunia Ragbi menjelang pertemuan separuh akhir menentang England hujung minggu ini.

Susie Wolff denies report she shared confidential details with her husband
The FIA said it was looking at allegations the F1 Academy boss had shared information with Mercedes team principal Toto Wolff.

A special night – Mikel Arteta savours late Declan Rice winner
The England midfielder headed home in the seventh minute of added time to defeat Luton.

I don’t know what to say – Sarina Wiegman stunned by Nations League finale
Lucy Bronze’s stoppage-time goal looked to have won the group for England but the Netherlands scored a crucial fourth against Belgium.

Billy Heath still hoping Alfreton can make FA Cup third round after Walsall draw
Heath felt Town were the better side.

Stuart Kettlewell says sorry to Motherwell fans after Ross County loss
Well are now 12 Premiership games without a win.

Gary O’Neil waxes lyrical over ‘impressive’ Wolves match-winner Hwang Hee-chan
Burnley remain in the relegation zone after a narrow defeat at Wolves.

We’ll win the Premier League – Pep Guardiola sends message to Man City’s rivals
City are currently three points off leaders Arsenal.

‘See my record’ – Erik ten Hag insists he is right man to lead Manchester United
Saturday’s lifeless 1-0 loss at Newcastle was their 10th loss in 21 matches in all competitions, leading criticism and pressure to mount on Ten Hag.

Difficult to understand new rules – Mauricio Pochettino
The Chelsea boss has seen his side pick up a league-high 47 bookings this season.

Declan Rice earns dramatic last-gasp win for Arsenal at Luton
The midfielder’s header settled a 4-3 thriller at Kenilworth Road.