Chelsea menggambarkan keputusan untuk berpisah dengan Mauricio Pochettino adalah atas persetujuan bersama, tetapi pada akhirnya ketetapan itu dibuat oleh pihak atasan kelab setelah mengenal pasti tiga masalah utama.

Pochettino menamatkan musim ini dengan lima kemenangan berturut-turut, membawa Chelsea ke tempat keenam dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) untuk memastikan kelayakan bola sepak Eropah bagi musim 2024/25.

Namun, walaupun The Blues menunjukkan tanda-tanda peningkatan yang jelas di atas padang dalam minggu-minggu akhir kempen, isu berbangkit di tempat lain telah menyebabkan berakhirnya rejim Pochettino di Stamford Bridge.

Bekas pengurus Tottenham Hotspur itu menandatangani kontrak selama dua tahun pada musim panas lalu tetapi hanya bertahan separuh daripada tempoh itu.

Chelsea kini kembali mencari ketua jurulatih baru, setelah memecat Thomas Tuchel, Graham Potter dan Pochettino – serta pelantikan sementara Bruno Saltor dan Frank Lampard sejak Clearlake Capital mengambil alih pada Mei 2022.

Difahamkan, Pochettino telah meninggalkan kelab selepas mengadakan tiga pertemuan berasingan dengan pembuat keputusan penting di Chelsea.

Pertama, pengendali dari Argentina itu bertemu dengan pemilik bersama Todd Boehly pada Jumaat untuk makan malam sebelum perlawanan terakhirnya yang menyaksikan Chelsea mengalahkan Bournemouth 2-1 pada Ahad.

Dia kemudian bertemu dengan Pengarah Sukan Laurence Stewart dan Paul Winstanley serta pemilik bersama, Behdad Eghbali pada Isnin dan Selasa.

Dalam pertemuan tersebut, perbezaan antara kedua-dua pihak menjadi jelas dan keputusan diambil untuk menamatkan hubungan tersebut.

Walaupun Boehly difahamkan bersedia untuk mengekalkan Pochettino, The Guardian melaporkan bahawa beberapa pihak dalam hierarki Chelsea mempunyai kebimbangan mengenai gaya latihan Pochettino yang dianggap "ketinggalan zaman" dan taktiknya semasa perlawanan.

Pochettino diketahui lebih suka pendekatan keras dalam membina kecergasan semasa latihan yang boleh menyebabkan pemain keletihan dan menyumbang kepada kecederaan.

Masalah utama lain adalah keinginan Pochettino untuk mempunyai lebih banyak pengaruh dalam pemindahan pemain. Pengurus berusia 52 tahun itu telah diberikan £1 bilion (RM5.9 bilion) untuk membeli pemain, tetapi pendekatan yang tidak teratur itu menjadi titik kekecewaan.

Akhirnya, Chelsea memutuskan mereka lebih suka memendekkan tempoh Pochettino daripada memberikannya sebarang kata putus dalam urusan perpindahan pemain.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Chelsea pada Selasa, Pochettino berkata: “Terima kasih kepada kumpulan pemilik Chelsea dan pengarah sukan atas peluang untuk menjadi sebahagian daripada sejarah kelab bola sepak ini.

Kelab ini kini berada dalam posisi yang baik untuk terus maju dalam Liga Perdana dan Eropah pada tahun-tahun akan datang. - Sinar Harian