Harry Maguire dijangka disertakan dalam usaha Manchester United mendapatkan khidmat Mason Mount dari Chelsea.
Prestasi kapten United itu merosot sejak kebelakangan ini dan kini bukan lagi menjadi pilihan utama dalam kesebelasan utama dengan kehadiran Raphael Varane dan Lisandro Martinez.
The Red Devils dijangka bersedia untuk membayar GBP10 juta kepada pertahanan itu untuk berhijrah musim panas ini, seperti didedahkan oleh Mail Sport, ketika Maguire masih memiliki dua tahun dalam kontraknya.
Kini, laporan dari The Sun telah mencadangkan bahawa dia boleh membentuk sebahagian daripada perjanjian pemain berserta wang perpindahan untuk membawa Mount ke Old Trafford.
Mount masih belum bersetuju dengan kontrak baharu di Chelsea, walaupun terdapat banyak tawaran daripada The Blues, dan dengan kontraknya bakal berakhir pada 2024 namun dijangka akan meninggalkan musim panas ini.
Pemain tengah England itu telah menarik minat besar dari seluruh kelab terkemuka Liga Perdana Inggeris, dengan United dan Liverpool dianggap sebagai pilihan untuk mendapatkan tandatangannya.
The Red Devils kelihatan paling bersedia untuk bertindak mengikut minat mereka, dan mereka kini akan meningkatkan usaha mengejar pemain itu selepas pertembungan akhir Piala FA Sabtu dengan Manchester City.
Malah, pengurus pasukan, Erik ten Hag, telah mengenal pasti Mount sebagai salah satu sasaran perpindahan keutamaannya, dan tidak sabar untuk menyelesaikan urusan mereka pada awal jendela, sebagai persiapan awal pasukan menghadapi musim hadapan.
Ketika ini, Chelsea dijangka bakal melepaskan pemain itu dengan yuran perpindahan bernilai GBP85 juta.
Ammar Hakim
Fri Jun 02 2023


EPL: Kalah lagi, Pochettino mahukan Chelsea berkembang sebagai satu pasukan
Mauricio Pochettino berkata Chelsea perlu berkembang sebagai satu pasukan selepas mereka tewas 1-0 di Stamford Bridge kepada Aston Villa sekaligus merekodkan kekalahan ketiga musim ini.

Pengalaman di PSG matangkan Mauricio Pochettino
Mauricio Pochettino berpendapat tempoh 18 bulan ketika mengendalikan Paris St Germain (PSG) membantunya untuk menangani tugas rumit bagi mengubah nasib Chelsea.

Pochettino bantah salahkan jabatan perubatan Chelsea
Mauricio Pochettino mempertahankan jabatan perubatan Chelsea berikutan krisis kecederaan apabila hanya 15 pemain pasukan utama bersedia untuk bertemu Bournemouth, minggu lalu.

EPL: Chelsea terus bergelut cari kemenangan
Permulaan hambar Chelsea dalam Liga Perdana Inggeris (EPL) musim ini berterusan apabila terikat tanpa jaringan dengan AFC Bournemouth di Stadium Vitality malam tadi.

EPL: Chelsea sepatutnya tandatangani Declan Rice, bukan Moises Caicedo
Bekas penjaga gol Chelsea, Asmir Begovic, mendakwa The Blues sepatutnya menandatangani Declan Rice dan bukannya Moises Caicedo.

EPL: Chelsea perlu lebih licik dalam usaha peroleh kemenangan -- Mauricio Pochettino
Mauricio Pochettino telah memberitahu pemain Chelsea bahawa mereka perlu menjadi lebih 'licik' jika mereka ingin mencapai tahap yang diperlukan untuk meneruskan daripada permulaan musim yang kurang memberangsangkan.

EPL: Gol tunggal Anthony Elanga pastikan Nottingham Forest tumbangkan Chelsea
Anthony Elanga masuk sebagai pemain gantian untuk menjaringkan gol tunggal perlawanan ketika Nottingham Forest mengejutkan Chelsea dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) di Stamford Bridge malam tadi.

Mauricio Pochettino puji jentera serangan Chelsea terutama Raheem Sterling
Mauricio Pochettino memuji kehebatan jentera serangan Chelsea dalam kemenangan 3-0 mereka ke atas Luton semalam dan mengulangi kelab itu hanya akan kembali ke pasaran perpindahan jika ada calon ideal untuk penyerang kanan.

Raheem Sterling wira kemenangan sulung Chelsea
Mauricio Pochettino berkata Raheem Sterling memang berhak menerima pujian atas kegigihannya untuk bangkit di Chelsea dalam kemenangan 3-0 ke atas Luton di Stamford Bridge, awal pagi tadi.

Mauricio Pochettino elak 'tekan' tonggak baru Chelsea
Mauricio Pochettino tidak terburu-buru menagih prestasi terbaik daripada muka baru di Chelsea walaupun sudah melabur lebih daripada £350 juta (RM2 bilion) dalam jendela perpindahan musim panas ini.

Sheffield United postpone Women’s Championship game after death of Maddy Cusack
United were due to face Crystal Palace on Saturday.

Leicester still have Premier League quality – Liverpool assistant Pep Lijnders
The Championship leaders, relegated last season, visit Anfield for a Carabao Cup third-round tie.

Bukayo Saka an injury concern for Arsenal’s trip to Bournemouth
The England winger limped off late in the north London derby to be replaced by Emile Smith Rowe.

Mauricio Pochettino fine with Blues owners visiting dressing room ‘in good way’
The Argentinian has repeatedly insisted his relationship with the Chelsea ownership remains strong despite a rocky start to his reign.

Under-pressure Napoli boss Rudi Garcia misses pre-match duties against Udinese
The Partenopei welcome Udinese to the Stadio Diego Armando Maradona with criticism mounting.

Claudio Ranieri wants Cagliari to play without fear against AC Milan
Defeat at Atalanta on Sunday was a third in five league games for Ranieri’s side, who sit second bottom of the table.

England win ODI series against Ireland after play is abandoned at Bristol
Ben Duckett had scored a century and Phil Salt 61 off just 28 balls before rain stopped play.

From Elie to Nice – Johnny Matthews buzzing after joining Scotland squad
The 30-year-old was enjoying a day out in the Fife coastal town of Elie when assistant coach John Dalziel phoned to tell him his services were needed.

Duncan Ferguson relishing return to Scottish football after almost three decades
Stirling-born Ferguson has signed a three-year contract with Caley Thistle, returning to his homeland 29 years after leaving Ibrox for Everton,

‘Upset and angry’ Real Madrid look to get back on track after derby defeat
Real host Las Palmas on Wednesday.