James Maddison menjadi bintang YouTube hasil usaha bapanya dan kini pemain Tottenham itu berharap mampu mengikut jejak langkah idolanya seperti Paul Gascoigne dan Wayne Rooney ketika menyasarkan kejayaan bersama England.

Ketika Maddison hadir menerusi akademi Coventry, kisahnya didokumentasikan oleh ayahnya Gary -- yang melancarkan saluran YouTubenya sendiri pada tahun 2006 untuk mempamerkan keupayaan anaknya yang semakin berkembang.

Gary sebelum ini telah mengumpulkan kompilasi pemain kegemarannya, dengan Maddison terpaku pada skrin ketika seorang kanak-kanak menonton video aksi Gascoigne.

“Ayah saya pernah menyusun dan menyunting video bola sepak. Dia seorang pereka grafik dan mahir dengan komputer dan sebagainya,” katanya.

“Dia pernah menyatukan montaj dan banyak lagi persembahan Gazza.”

Maddison menyertai Spurs dari Leicester pada musim panas dan telah mengambil peranan sebagai penggerak utama jentera serangan Tottenham -- sama seperti yang dilakujkan Gascoigne semasa beraksi di White Hart Lane.

“Ketika dewasa, saya adalah peminat footie. Sebelum anda menjadi seorang profesional, anda adalah peminat permainan ini dan saya suka pemain yang mempunyai personaliti,” katanya.

“Gazza adalah contoh yang sempurna. Sebagai contoh, sesuatu yang tidak masuk akal, Saya masih ingat klip di mana pasukan England sedang menyanyikan lagu kebangsaan dan kamera memberikan tumpuan kepada Gazza yang menjelirkan lidahnya dan mula bermain-main dengan kamera dan berkaca mata -- dan saya suka itu.

"Itulah sebabnya saya suka berinteraksi dengan peminat dan menunjukkan personaliti saya."

“Saya suka Wayne Rooney dan sejak kebelakangan ini apabila saya mula mengetahui lebih banyak tentang bola sepak dan kami berada di akademi dan terdapat lebih banyak peluang realistik untuk menjadi pemain bola sepak,” tambahnya.

“Saya suka Philippe Coutinho ketika dia di Liverpool dan David Silva, yang mempunyai 10 tahun cemerlang di (Manchester) City. Christian Eriksen ketika pertama kali datang ke Spurs. Saya mungkin akan mengatakan Rooney adalah yang pemain yang terkenal pada zaman kanak-kanak saya.

“Sekali lagi, dia seorang yang bermain dengan personaliti. Dia sedikit lebih bersemangat daripada saya -- tetapi personalitinya dan cara dia melalui cara dia bermain. Dan itulah yang saya nikmati.”