James Maddison menjadi bintang YouTube hasil usaha bapanya dan kini pemain Tottenham itu berharap mampu mengikut jejak langkah idolanya seperti Paul Gascoigne dan Wayne Rooney ketika menyasarkan kejayaan bersama England.
Ketika Maddison hadir menerusi akademi Coventry, kisahnya didokumentasikan oleh ayahnya Gary -- yang melancarkan saluran YouTubenya sendiri pada tahun 2006 untuk mempamerkan keupayaan anaknya yang semakin berkembang.
Gary sebelum ini telah mengumpulkan kompilasi pemain kegemarannya, dengan Maddison terpaku pada skrin ketika seorang kanak-kanak menonton video aksi Gascoigne.
“Ayah saya pernah menyusun dan menyunting video bola sepak. Dia seorang pereka grafik dan mahir dengan komputer dan sebagainya,” katanya.
“Dia pernah menyatukan montaj dan banyak lagi persembahan Gazza.”
Maddison menyertai Spurs dari Leicester pada musim panas dan telah mengambil peranan sebagai penggerak utama jentera serangan Tottenham -- sama seperti yang dilakujkan Gascoigne semasa beraksi di White Hart Lane.
“Ketika dewasa, saya adalah peminat footie. Sebelum anda menjadi seorang profesional, anda adalah peminat permainan ini dan saya suka pemain yang mempunyai personaliti,” katanya.
“Gazza adalah contoh yang sempurna. Sebagai contoh, sesuatu yang tidak masuk akal, Saya masih ingat klip di mana pasukan England sedang menyanyikan lagu kebangsaan dan kamera memberikan tumpuan kepada Gazza yang menjelirkan lidahnya dan mula bermain-main dengan kamera dan berkaca mata -- dan saya suka itu.
"Itulah sebabnya saya suka berinteraksi dengan peminat dan menunjukkan personaliti saya."
“Saya suka Wayne Rooney dan sejak kebelakangan ini apabila saya mula mengetahui lebih banyak tentang bola sepak dan kami berada di akademi dan terdapat lebih banyak peluang realistik untuk menjadi pemain bola sepak,” tambahnya.
“Saya suka Philippe Coutinho ketika dia di Liverpool dan David Silva, yang mempunyai 10 tahun cemerlang di (Manchester) City. Christian Eriksen ketika pertama kali datang ke Spurs. Saya mungkin akan mengatakan Rooney adalah yang pemain yang terkenal pada zaman kanak-kanak saya.
“Sekali lagi, dia seorang yang bermain dengan personaliti. Dia sedikit lebih bersemangat daripada saya -- tetapi personalitinya dan cara dia melalui cara dia bermain. Dan itulah yang saya nikmati.”
Ammar Hakim
Fri Sep 08 2023


Euro 2024: Kem England cadang berkampung di tempat sunyi
Gareth Southgate berkata England akan menjauhi keriuhan kejohanan Euro 2024 pada musim panas akan datang dengan merancang ketenangan kem.

England tekal menuju puncak
Pasukan kebangsaan England berada di posisi cukup selesa, malah membanggakan ketika ini. Rekod mereka dalam Kumpulan C pusingan kelayakan Euro 2024 menyaksikan rekod enam kemenangan dan satu seri, gah di puncak.

Kelayakan Euro 2024: England kekal rekod tanpa kalah atasi Malta
England meneruskan rekod tanpa kalah dalam pusingan kelayakan Euro 2024 apabila menewaskan Malta 2-0 di Stadium Wembley awal pagi tadi.

Kelayakan Euro 2024: Ezri Konsa, Cole Palmer, Rico Lewis terima panggilan kebangsaan pertama England
Ezri Konsa, Cole Palmer dan Rico Lewis kesemuanya menerima panggial kebangsaaan pertama untuk bersama skuad senior kebangsaan England menjelang dua perlawanan terakhir pusingan kelayakan Euro 2024 bulan ini.

Kelayakan Euro: Ketiadaan John Stones ubah percaturan England
Kecederaan John Stones telah membuka peluang buat pengurus England, Gareth Southgate, untuk meneroka pilihan di pertahanan tengahnya dalam kelayakan Euro 2024 menentang Malta dan Macedonia Utara.

EPL: Manchester City perlu rantai kemas Marcus Rashford
Pertahanan Manchester City, Kyle Walker, memberi amaran kepada rakan sepasukannya di kem England, Marcus Rashford, kekal sebagai lawan yang perlu digeruni.

Piala Dunia Ragbi: Afrika Selatan sekat England ke final dengan kelebihan hanya satu mata
Hasrat England untuk layak ke Piala Dunia Ragbi 2023 tidak kesampaian selepas tewas tipis 15-16 kepada juara bertahan, Afrika Selatan, dalam aksi separuh akhir di Stade de France awal pagi tadi.

Legenda England, Manchester United, Bobby Charlton meninggal dunia pada usia 86 tahun
Legenda Manchester United dan England, Sir Bobby Charlton, meninggal dunia pada usia 86 tahun malam tadi, demikian disahkan keluarga mendiang dalam satu kenyataan.

Piala Dunia Ragbi: Kesusahan rakyat jadi inspirasi Afrika Selatan -- Siya Kolisi
Kapten Afrika Selatan, Siya Kolisi, berkata kesusahan harian yang dihadapi oleh berjuta-juta rakyat negaranya menyemarakkan usaha Springboks untuk mempertahankan Piala Dunia Ragbi menjelang pertemuan separuh akhir menentang England hujung minggu ini.

Euro 2024: Harvey Elliott sasar tersenarai dalam skuad England
Harvey Elliott menegaskan dia bersedia untuk meningkatkan permainannya bagi mengintai peluang mewakili England dalam Euro 2024.

‘Not glamorous’ but Graham Coughlan hails fine win for Newport
Will Evans and Seb Palmer-Houlden scored as the Exiles came from behind to beat Morecambe.

Neill Collins acknowledges bizarre nature of Sam Cosgrove’s winner for Barnsley
Cosgrove capitalised on a costly mistake from Wycombe goalkeeper Max Stryjek to net his first goal for the Reds.

Stephen Clemence hails Gillingham character after long delay
Conor Masterson’s winner came after the match was stopped for over 20 minutes due to a floodlight failure.

Leyton Orient head coach Richie Wellens wanted more from Bristol Rovers draw
Tristan Crama’s late own goal secured Orient a fifth draw in seven league games.

David Wagner understands fans’ reaction after Norwich lose to Watford
The Canaries had led 2-0 inside 12 minutes.

David Artell toasts terrific start to Grimsby career after MK Dons draw
A re-energised Grimsby were excellent in the first half and deservedly led at the break thanks to Rekeil Pyke’s close-range finish.

Marti Cifuentes dedicates QPR win over Stoke to the memory of Terry Venables
Rangers won 4-2 against the 10-man Potters, who had Enda Stevens sent off early in the second half.

Carlos Corberan hails mature West Brom after victory at Cardiff
Jeremy Sarmiento’s stunning second-half strike secured Albion’s fifth win in six games.

Mark Robins knows Coventry need to improve further after win over Plymouth
Haji Wright netted the winner.

John Mousinho hails Portsmouth response in win at 10-man Burton
Colby Bishop and Alex Robertson netted for Pompey.