Harry Kane mempertahankan Harry Maguire apabila ketua pasukan England itu mengecam bentuk layanan yang diterima pertahanan itu yang disifatkan sebagai kambing hitam atas alasan yang tidak wajar.

Lebih kurang dua tahun selepas tersenarai dalam kesebelasan terbaik Euro, pemain berusia 30 tahun itu kini menjadi bahan jenaka ramai.

Maguire bergelut dengan prestasi dan minit permainan di Manchester United sering menjadi tumpuan berikutan masih mampu mengekalkan posisinya dalam skuad England.

Ketua jurulatih The Three Lions, Gareth Southgate, berkata layanan diterima bek tengah itu adalah tidak masuk akal dan melampaui batas selepas diejek tanpa belas kasihan ketika Scotland di Hampden Park minggu lalu.

Kane melengkapkan kemenangan perlawanan persahabatan 3-1 itu dengan Maguire menjaringkan gol sendiri, lantas kapten England itu percaya ejekan dilemparkan merupakan tindakan yang tidak wajar.

“Saya rasa Harry menjadi perhatian atas sebab yang sangat tidak patut,” kata penyerang Bayern Munich itu.“Mungkin dia telah dijadikan kambing hitam daripada segi prestasi pasukan sejak kebelakangan ini.

“Dia merupakan kawan baik saya, dia seorang lelaki yang hebat, pemain yang bekerja keras.

“Dari sudut pandangan England, dia salah seorang pertahanan terbaik kami dan salah seorang pertahanan terbaik dalam sejarah negara kami ketika menyarung jersi England.

“Ia adalah sebahagian daripada senario sekarang, ia adalah sebahagian daripada bola sepak.

"Anda akan menjadi subjek di seluruh media sosial tetapi bagi sesiapa yang mengenalinya, tahu dia mahu bekerja lebih keras dan bertambah baik serta kekal fokus.

“Kami mempertahankannya dalam pasukan kebangsaan. Saya tahu jurulatih telah menyatakan sokongannya.

"Sentiasa akan ada cakap-cakap di sekeliling pemain tetapi perkara yang paling penting ialah kami mempunyai asas yang sangat kuat bersama England dan itulah perkara paling penting dalam perlawanan besar dan kejohanan besar."