Damon Hill telah memuji Lewis Hamilton kerana cara dirinya 'mengendalikan situasi' selepas kontroversi Abu Dhabi -- dan percaya pemandu Mercedes itu 'benar-benar bermotivasi' untuk memenangi gelaran dunia buat kali kelapan.

18 bulan telah berlalu sejak Hamilton tewas kepada Max Verstappen pada perlumbaan akhir musim yang penuh perbalahan, dengan saingan dari Belanda itu berjaya merangkul gelaran tahun lalu.

Dan Verstappen, 69 mata di hadapan dalam kejuaraan musim ini, bersedia untuk melengkapkan hatriknya.

Hamilton, 38, tidak memenangi perlumbaan sejak pusingan kedua terakhir kempen 2021 -- kekalahan berturut-turut paling lama dalam kariernya -- namun menuju ke Grand Prix Austria hujung minggu ini selepas dua kali naik podium berturut-turut dalam jentera Mercedes yang telah diubahsuai.


“Memang mengagumkan cara Lewis menongkat dagunya selepas apa yang berlaku di Abu Dhabi,” kata Hill, juara dunia 1996.

“Dia kembali seperti biasa dan memandu dengan lebih baik tahun ini berbanding sebelum ini. Dia mula serasi dengan jentera dan telah menyelesaikan beberapa masalah yang dihadapinya.

“Jadi, saya kagum jika dia tidak mahu meninggalkan Formula Satu dengan cemerlang dan memenangi gelaran kelapan itu, dan dia benar-benar mahu mencapainya. Dia mungkin sudah berumur namun dan dia kekal di tahap terbaik.

“Dia memerlukan jentera yang kompetitif dan seseorang seperti Lewis akan menyahut cabaran itu. Buat masa ini kita melihat Hamilton yang lebih gembira, dan Hamilton yang gembira ialah Hamilton yang pantas.”