TOTTENHAM HOTSPUR 2 LIVERPOOL 1

Pengurus Liverpool, Jurgen Klop,p mempersoalkan kredibiliti pegawai VAR selepas Professional Game Match Officials Limited (PGMOL) berjanji akan menyiasat keputusan menafikan jaringan Luis Diaz sewaktu kekalahan dramatik 1-2 kepada Tottenham dalam kasi Lig Perdana Inggeris (EPL) awal pagi tadi.

Diaz sepatutnya meletakkan Liverpool di depan pada minit ke-34 apabila dia meluru ke arah bola daripada hantaran Mohamed Salah dan membuat rembatan ke penjuru bawah gawang spurs tetapi bendera ofsaid segera dinaikkan pembantu pengadil.

Semakan video bantuan pengadil (VAR) kemudian dilakukan Darren England di Stockley Park dan ia turut dipaparkan kepada penyokong melalui skrin besar di dalam stadium tetapi perlawanan itu tetap diteruskan dengan keputusan ofsaid itu dikekalkan.

Badan pengadil PGMOL akui berlaku "kesilapan yang ketara" dan VAR "gagal campur tangan" bagi menmperbetulkan kesilapan itu.

Liverpool tetap meneruskan perlawanan dengan sembilan pemain dan kekecewaan mereka bertambah apabila Joel Matip tertampan hantaran lintang Pedro Porro ke gawang sendiri tetapi perbincangan selepas perlawanan itu tertumpu kepada kesilapan mengelirukan yang berlaku separuh masa pertama itu.

"Siapa yang boleh bantu sekarang? Situasi ini pernah berlaku ketika perlawanan Wolves dan Manchester United. Adakah Wolves diberikan mata tambahan? Tidak," bidas Klopp ketika dimaklumkan mengenai kenyataan PGMOL.

"Kami tidak akan mendapatkan mata jadi ia hanya sia-sia. Tiada siapa menjangkakan 100 peratus keputusan yang tepat di atas padang tetapi kita semua menganggap apabila adanya VAR, ia mungkin akan memudahkan segalanya.

"Saya tidak tahu kenapa mereka... adakah mereka terlalu tertekan? Untuk gol itu, saya boleh katakan keputusan dibuat terlalu tergesa-gesa. Ia mengubah segala momentum perlawanan dan itulah keputusannya."