Tiada penyesalan!

Demikian pendekatan yang diambil ketua jurulatih skuad hoki negara, Arul Selvaraj, berikutan peningkatan senarai kecederaan ketika ini biarpun seminggu sebelum mengumumkan 18 pemain yang bakal menggalas cabaran memburu pingat emas Sukan Asia Hangzhou 2022.

Menyedari rejim latihannya cukup keras dan memerlukan kudrat serta kesungguhan tinggi tetapi Arul tiada pilihan selain mengekalkan ketekalan tinggi dalam latihan jika mahu menyaingi pasukan handalan seperti India.

Namun, setiap tindak tanduk mempunyai risiko yang harus ditanggung apabila beberapa tonggak utamanya kini dalam senarai kecederaan dan belum berada di tahap terbaik, Fitri Saari, Norsyafiq Sumantri, Nik Aiman Nik Rozemi serta Muhammad Syafiq Hassan.
Situasi itu membuatkan Arul berperang dengan masa untuk menamakan 18 pemain terbaik ke Hangzhou yang membuka tirai 23 September depan.

"Tempo, tenaga dan keamatan latihan amat tinggi kerana itu yang saya hendak ketika latihan sebab saya tuntut pemain supaya berlatih macam menghadapi perlawanan sebenar.

"Mereka perlu merebut bola 50-50 dan pemain bekerja keras untuk memenangi bola.

"Mentaliti untuk menang bermula daripada latihan. Memang kecederaan akan melanda kalau saya terlalu menekan mereka tetapi bagi saya adalah mentaliti yang lebih penting," katanya di Stadium Nasional Hoki Bukit Jalil.