Malaysia berjaya mara ke pusingan berikutannya selepas mencatatkan kemenangan kedua Kumpulan C ke atas India, sebentar tadi.
Bermula saingan aksi beregu campuran, Goh Soon Huat-Shevon Lai memberikan mata pertama buat Malaysia apabila menang 21-16, 21-17 ke atas Kapila Dhruv-Ponnappa Ashwini dalam tempoh 35 minit.
Kecemerlang itu diteruskan oleh perseorangan utama negara, Lee Zii Jia, yang menghasilkan permainan berkualiti apabila menundukkan Srikanth Kidambi secara set langsung 21-16, 21-11.
Selesa mendahului 2-0, Malaysia memastikan mereka lolos ke peringkat berikutnya, menerusi Goh Jin Wei yang bangkit daripada ketinggalan untuk menang 14-21, 21-10, 22-20 ke atas P. V. Sindhu.
Pasangan beregu lelaki dan wanita negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik dan Pearly Tan-M. Thinaah berjaya memperoleh dua lagi mata buat Malaysia sekaligus menamatkan saingan dengan kemenangan 5-0.
Ammar Hakim
Mon May 15 2023


Tiada lagi wakil dalam separuh akhir Terbuka Thailand 2023
Pentas suku akhir Terbuka Thailand 2023 tidak membawa tuah buat perseorangan lelaki negara selepas Ng Tze Yong disingkirkan dalam perhitungan ketiga oleh wakil Hong Kong, Lee Cheuk Yiu.

Rexy Mainaky tuntut kematangan Goh Sze Fei-Nur Izzudin Rumsani
"Jadilah dewasa, bukan seperti anak kecil." Demikian kata-kata itu diungkapkan Pengarah Kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Rexy Mainaky, apabila ditanya mengenai gandingan beregu lelaki yang kembali bertaut, Goh Sze Fei-Nur Izzudin Rumsani.

Program RTG: Bukan semua permintaan atlet akan dipertimbangkan -- Menteri KBS
Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh, menegaskan bahawa bukan semua permintaan atlet akan dipertimbangkan dalam Program Road to Gold (RTG) sebagai persiapan menuju ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Program RTG: Hamidin ada penyelesaian terbaik buat Lee Zii Jia
Biarpun berdepan prestasi tidak menentu sehingga rankingnya jatuh ke nombor 10 dunia, Lee Zii Jia masih menjadi sandaran buat negara untuk merealisasikan impian pingat emas pertama dalam Sukan Olimpik Paris 2024.

Badminton: Nur Izzuddin-Sze Fei sah kembali bergandingan
Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tan Sri Norza Zakaria, hari ini mengesahkan bahawa Nur Izzuddin Rumsani dan Goh Sze Fei akan kembali bergandingan demi mengejar kelayakan ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Masters Malaysia: Kegagalan jadi pengalaman berguna Wei Chong-Kai Wun sasar layak ke Paris 2024
Beregu lelaki memningkat naik negara, Man Wei Chong-Tee Kai Wun, akui kecewa terlepas peluang bergelar juara Kejohanan Badminton Masters Malaysia di Arena Axiata, Bukit Jalil minggu lalu.

Masters Malaysia: Man Wei Chong-Tee Kai Wun beri aksi penutup kejohanan dengan penuh dramatik
Beregu lelaki meningkat naik negara, Man Wei Chong-Tee Kai Wun, menamatkan cabaran mereka di pentas final Kejohanan Badminton Masters Malaysia dengan penuh bermaruah dengan kejayaan muncul sebagai naib juara dalam saingan yang berlangsung di Arena Axiata, Bukit Jalil sebentar tadi.

Malaysia Masters: Semangat juang Pearly-Thinaah tawan hati rakyat Malaysia
Beregu wanita nombor satu negara, Pearly Tan-M. Thinaah, menamatkan perjalanan penuh cemerlang dalam Kejohanan Badminton Masters Malaysia apabila dinobat sebagai naib juara di Arena Axiata, Bukit Jalil sebentar tadi.

Masters Malaysia: Wei Chong-Kai Wun bawa cabaran negara ke final
Beregu lelaki meningkat naik negara, Man Wei Chong-Tee Kai Wun, sekali lagi mencipta kejutan apabila melangkah ke pentas final Kejohanan Badminton Masters Malaysia dengan menumbangkan beregu dari Indonesia, Leo Rolly Carnando-Daniel Marthin, di Arena Axiata, Bukit Jalil sebentar tadi.

Malaysia Masters: Pearly Tan-M. Thinaah pamer aksi penuh dramatik mara ke final
Beregu wanita nombor satu negara, Pearly Tan-M. Thinaah, meneruskan sensasi dalam Kejohanan Badminton Masters Malaysia apabila melangkah ke pentas final susulan kejayaan menumbangkan pilihan kelima dari Korea Selatan, Jeong Na-eun-Kim Hye-jeong di Arena Axiata, Bukit Jalil sebentar tadi.

James Vince and Liam Dawson do the damage in Hampshire’s rout of Essex
The visitors bowled out the hosts for just 96.

Jordan White insists Ross County believe they can still stay in Premiership
County are 2-0 down to Partick Thistle heading into the return leg.

Erik ten Hag says ending City’s treble charge is no extra motivation for United
The rivals meet in the FA Cup final at Wembley on Saturday.

Kris Doolan pushed Partick Thistle promotion dream from day one – Kyle Turner
Doolan has taken the Maryhill side all the way to the play-off final since stepping up from his role as under-18s boss.

Man City players will give everything to win FA Cup final – Pep Guardiola
City are bidding to claim the second leg of the treble.

French Open day six: Norrie out as Djokovic, Alcaraz and Sabalenka march on
Third seed Jessica Pegula also lost.

First Lionel Messi, now Sergio Ramos – Veteran defender waves goodbye to PSG
The 37-year-old has won back-to-back Ligue 1 titles with PSG, scoring five goals in 57 appearances.

Rafael Nadal undergoes surgery in bid to overcome troublesome hip injury
The 22-time grand slam champion has been sidelined since January because of the injury.

Joao Moutinho and Diego Costa depart Wolves with Adama Traore in talks to stay
Moutinho and Costa will leave the club at the end of the month.

Cameron Norrie downbeat after French Open exit to Lorenzo Musetti
British interest in singles is over at Roland Garros after the British number one’s 6-1 6-2 6-4 defeat.