Pemain perseorangan badminton negara, Lee Zii Jia, boleh diibaratkan seperti orang buta bersilat sekiranya mengekalkan pendirian untuk tidak mempunyai jurulatih selepas tampil hambar tiga aksi permulaan musim 2023.

Malah menurut pemerhati sukan tanah air, Mohd Sadek Mustafa, sekiranya kemerosotan prestasi yang melanda Zii Jia dibiarkan berterusan, dibimbangi pemain nombor empat dunia tersebut akan terus tenggelam dalam kalangan pesaing lain.

“Apa yang saya lihat pada ketika ini Zii Jia masih belum settle mindset kerana masih percaya dia pemain terhebat di Malaysia.

“Tapi hakikatnya prestasi dia terus merudum dan apabila ada sindrom penafian itu menyebabkan dia sentiasa berada dalam zon selesa.“Bukan hendak beri tekanan sebaliknya Zii Jia perlu mengakui hakikat masa tidak menyebelahi dia walaupun merasakan dirinya muda, namun sebenarnya dia perlu segera matang seterusnya memperkemaskan semula misi dan objektifnya sebagai pemain professional sepenuh masa,” katanya.


Semalam, bekas Pengarah Prestasi Tinggi Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk James Selvaraj, menasihati Zii Jia untuk segera mengambil jurulatih berikutan kemerosotan prestasi dalam tiga kejuaraan awal tahun ini.

Sebelum itu bekas pemain badminton nombor satu dunia, Roslin Hashim, bersedia untuk menjadi jurulatih Zii Jia jika pemain tersebut memerlukan khidmatnya.

Zii Jia memulakan kempen 2023 dengan rentak sumbang selepas kecundang dalam pusingan pertama Terbuka Malaysia; Terbuka India (pusingan kedua) dan Masters Indonesia (pusingan kedua).

Kredit: Sinar Harian