Jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang, terbukti berada dalam kelas tersendiri apabila meraih pingat emas keduanya dalam Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) 2023 dengan mengungguli acara keirin lelaki di Velodrom Nasional, Nilai sebentar tadi.

Selepas memenangi emas acara pecut individu lelaki pada Jumaat lalu, jaguh negara itu membuktikan kejaguhannya dengan memenangi pingat emasnya yang ke-12 dalam kejohanan itu menerusi acara kegemarannya, Keirin.

The Pocket Rocketman menamatkan saingan final itu selaku pelumba terpantas dengan catatan masa 10.005 saat untuk meninggalkan pelumba Jepun, Shinji Nakano, di tempat kedua dengan perbezaan 0.097 saat.

Lebih manis, seorang lagi pelumba negara, Shah Firdaus Sahrom, turut mengiringi Azizulhasni ke podium dengan memenangi pingat gangsa mengatasi empat pelumba lain.

Shah Firdaus bangkit daripada insiden kemalangan dalam perlumbaan separuh akhir, di mana dia kembali meneruskan tunggangannya untuk ke garisan penamat tetapi kehadirannya dalam aksi final itu jelas membantu Azizulhasni dalam memecahkan formasi tiga pelumba Jepun.