Pep Guardiola telah memberi amaran kepada bintang Manchester City bahawa keyakinan mereka menjelang perlawanan akhir Liga Juara-Juara menentang Inter Milan tidak boleh tergelincir ke dalam keangkuhan kerana mereka menyasarkan untuk melengkapkan treble yang bersejarah.

Anak buah Guardiola hanya memerlukan satu lagi kemenangan untuk menjadi pasukan kedua untuk memenangi Liga Perdana Inggeris, Liga Juara-Juara dan Piala FA dalam musim yang sama.

City adalah pasukan pilihan untuk pertembungan di Istanbul pada hari Sabtu, setelah membelasah Bayern Munich dan Real Madrid dalam perjalanan ke final.

Sebaliknya, Inter menamatkan saingan di tempat ketiga dalam Serie A dan menikmati laluan yang kurang mencabar ke final apabila mereka menewaskan Porto, Benfica dan AC Milan.

Bagaimanapun, Itali berbangga dengan kejayaan di pentas Eropah, dengan tiga kemenangan berbanding City, dan Guardiola menggesa pasukannya supaya tidak leka.

“Sudah tentu kami yakin, optimis, tetapi pada masa yang sama saya tidak boleh menafikan kesukaran dan kualiti lawan,” kata Guardiola.

"Saya tidak pernah melakukannya dan terutamanya dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara."

City kekal di landasan untuk menyaingi pencapaian treble kelas Manchester United 1998/99 dengan menewaskan Red Devils 2-1 dalam perlawanan akhir Piala FA Sabtu lalu.

"Kami tahu perlawanan akhir adalah tentang bagaimana anda berkelakuan selama 95 minit. Ini bukan tentang sejarah, kerana sejarah mereka lebih baik daripada kami," kata Guardiola.

"Tidak kira apa yang anda lakukan di peringkat kumpulan, pusingan 16, suku akhir, Liga Perdana Inggeris atau Piala FA. Ia adalah satu perlawanan yang anda perlu lebih baik daripada lawan."