Pertahanan Manchester City, Kyle Walker, menegaskan kejayaan Liga Juara-Juara (UCL) tidak akan menjadi faktor penentu pencapaian kelab itu tetapi mengakui kemenangan akan mengiktiraf mereka sebagai salah satu pasukan terbaik di dunia.

Kecemerlangan City di peringkat domestik tidak pernah diragui selepas memenangi Liga Perdana Inggeris (EPL) dalam lima daripada enam musim lalu untuk mengumpul 11 trofi sejak Pep Guardiola mengambil alih kerusi panas itu pada 2016-17.

Namun, satu-satunya penampilan mereka dalam perlawanan akhir UCL berkesudahan dengan kekalahan kepada Chelsea dua tahun lalu untuk terus kempunan trofi elit Eropah.

Walker percaya deretan kejayaan di bawah kendalian Guardiola wajar dihormati tetapi sedar Piala Eropah kekal menjadi buruan.

“Ia bukan penentu kepada pencapaian skuad ini sejak enam tahun lalu seandainya kami menjulang trofi ini mahupun tidak,” kata pertahanan itu menjelang perlawanan akhir menentang Inter Milan, awal pagi Ahad ini.
“Kami boleh mengatakan bahawa kami memang dalam kategori ini, mungkin salah satu kelab EPL terbaik sepanjang zaman.

"Kami tidak akan mendominasi lima kempen EPL dalam tempoh enam tahun jika kami bukan sebuah pasukan yang bagus.

“Kami tahu kami adalah pasukan yang bagus tetapi untuk diiktiraf di peringkat global sebagai salah satu pasukan terbaik, kami perlukan kejayaan UCL.

“Kami tidak bergurau mengenainya, kami tahu ini satu peluang yang hebat, kami pastinya akan mempunyai peluang kedua di bawah bimbingan Pep dan kumpulan pemain sama yang masih kekal.

"Kami perlu memperbetulkan kesilapan yang kami lakukan ketika menentang Chelsea.”