Ammar Hakim
Mon Feb 27 2023

Lionel Scaloni bersedia untuk memimpin Argentina ke Piala Dunia 2026 selepas menandatangani perjanjian baharu dengan La Albiceleste.
Scaloni, dengan lebih daripada bantuan daripada Lionel Messi, membimbing Argentina menjulang Piala Dunia di Qatar tahun lepas.
Ia adalah gelaran dunia ketiga Argentina tetapi yang pertama sejak 1986, apabila Diego Maradona membintangi Mexico.
Messi, dengan tujuh gol dan tiga bantuan, menjadi penggerak utama pada 2022, ketika Scaloni merangkul hadiah kedua sebagai jurulatih Argentina, selepas memenangi Copa America pada 2021.
Kontrak Scaloni telah pun tamat, tetapi dia sentiasa menyatakan hasratnya untuk kekal dan berita mengenai perjanjian baharunya disahkan semalam.
Ini bermakna Scaloni akan mengendalikan Argentina pada Copa America tahun depan dan pada Piala Dunia akan datang.
Amerika Syarikat akan mengadakan kedua-dua Copa America dan Piala Dunia 2026, walaupun Mexico dan Kanada juga menjadi tuan rumah bersama untuk kejohanan kedua.
Scaloni, yang sebelum berkhidmat bersama Newell's Old Boys, West Ham, Lazio dan Atalanta antara kelabnya sepanjang karier bermain selama 20 tahun, mengambil alih Argentina pada 2018 selepas berkhidmat sebagai jurulatih bawah 20 tahun negara.
Dia turut telah dianugerahkan sebagai Jurulatih Lelaki Terbaik FIFA 2022, mengatasi pengendali Real Madrid, Carlo Ancelotti dan pengurus Manchester City, Pep Guardiola.

Amerika Syarikat dilanda demam Lionel Messi
Sungguhpun pengumuman rasminya belum dibuat, berita perpindahan Lionel Messi ke Liga Bolasepak Utama (MLS) sudah mula melanda Amerika Syarikat (AS).

Messi jaring gol antarabangsa ke-100 ketika Argentina belasah Curacao
Lionel Messi menjaringkan gol antarabangsanya yang ke-100 sebelum melengkapkan hatrik dalam separuh masa pertama ketika Argentina membelasah Curacao 7-0 dalam aksi persahabatan di Santiago del Estero hari ini.

Messi, Ronaldo lakar pencapaian bersejarah
Tiada yang berkebetulan. Apabila dua pemain terhebat turun beraksi, jurang waktu dan jarak perjalanan pun tidak menjadi pemisah. Ia adalah satu malam yang menjadi penanda mercu dan pencapaian bersejarah buat Lionel Messi dan Cristiano Ronaldo, sambil kedua-duanya mengukuhkan kedudukan selaku antara dua pemain terbaik sepanjang zaman.

Lionel Messi ilham kemenangan Argentina dengan gol ke-800 karier
Lionel Messi mencapai tahap terbaru dalam kariernya yang penuh gemilang dengan melakar gol ke-800 menerusi sepakan percuma yang menakjubkan untuk mengesahkan kemenangan 2-0 Argentina ke atas Panama, pagi tadi.

Lionel Messi kekal bersemangat tinggi ketuai Argentina -- Scaloni
Lionel Messi sendiri yang akan memutuskan sejauh mana karier antarabangsanya bersama Argentina sambil ketua jurulatih, Lionel Scaloni, berharap ia tidak akan berlaku dalam masa terdekat.

EPL: Garnacho dedah cedera buku lali, terlepas aksi bersama Argentina
Alejandro Garnacho diketepikan daripada skuad Argentina menjelang dua perlawanan persahabatan bulan ini dan akan terlepas beberapa perlawanan penting bersama Manchester United, demikian disahkan pemain sayap remaja itu.

UCL: Lionel Messi janji bawa piala idaman ke PSG
Lionel Messi sudah pun mencapai impian seumur hidupnya apabila menjulang Piala Dunia bersama Argentina tetapi tumpuannya kini beralih kepada misi mengecapi satu lagi kegemilangan hebat di Paris Saint-Germain (PSG).

Peluang Alejandro Garnacho wakili Argentina
Pemain remaja Manchester United, Alejandro Garnacho, bersedia untuk membuat kemunculan pertamanya bersama Argentina apabila juara dunia itu menamakan skuad mereka bagi menghadapi perlawanan pertama mereka sejak kejayaan di Qatar.

Scaloni akan kekal kendali Argentina sehingga 2026
Lionel Scaloni bersedia untuk memimpin Argentina ke Piala Dunia 2026 selepas menandatangani perjanjian baharu dengan La Albiceleste.

Piala Dunia 2030: Argentina, Uruguay, Paraguay, Chile bergabung bida jadi tuan rumah
Juara Piala Dunia 2022, Argentina, mengesahkan bahawa mereka akan bergabung dengan Uruguay, Paraguay dan Chile bagi melancarkan bidaan untuk menganjurkan Piala Dunia 2030.

Northern Ireland’s young squad have everything to play for – Michael O’Neill
The absence of senior players such as Steven Davis, Stuart Dallas, Corry Evans and Conor Washington has left an unfamiliar group.

French Open day 12: Karolina Muchova reaches first grand slam final after upset
The story of the 12th day of action from Roland Garros.

West Ham fans line streets to toast Europa Conference League champions
The Hammers beat Fiorentina 2-1 in Wednesday night’s final in Prague.

Jonny Evans back in Northern Ireland squad for Euro 2024 qualifiers
Evans missed March’s games due to injury.

Muchova stuns Sabalenka to set up final showdown with Swiatek
Muchova became the latest unseeded women’s slam finalist while Swiatek fought off a challenge from Beatriz Haddad Maia.

D.C. United head coach Rooney says addition of Messi is 'going to be great' for MLS
D.C. United head coach Wayne Rooney believes Lionel Messi joining Inter Miami is a huge coup for MLS.

Steve Smith looking forward to seeing how England fare against Australia attack
All five of Australia’s bowlers claimed a wicket as India were reduced to 151 for five in the World Test Championship final – still 318 runs behind.

Top seed Dan Evans suffers shock second-round exit at Surbiton
Evans lost to Canadian Gabriel Diallo but four British women are through to the quarter-finals.

Matt Fitzpatrick one off lead at Canadian Open as compatriot Aaron Rai sets pace
Rai was one of three players on five under par midway through the opening round.

India struggle for runs as Australia gain upper hand in World Test Championship
By stumps on day two India were 318 behind on 151 for five.