Graham Potter berasakan Chelsea tidak mempunyai kualiti untuk bangkit dalam perlawanan menentang Newcastle United.

Chelsea hanya berjaya melakukan dua percubaan tepat ke arah sasaran ketika Joe Willock menghasilkan jaringan sekaligus membenarkan Newcastle meraih tiga mata penuh dalam kemenangan 1-0 di St James' Park awal pagi tadi.

Pasukan kendalian Potter paling hampir menjaringkan menerusi Conor Gallagher namun berjaya dinafikan Nick Pope, dengan 17 gol mereka dalam 14 aksi Liga Perdana Inggeris musim ini merupakan paling sedikit pada peringkat musim ini sejak 2015-16, apabila mereka menamatkan saingan di tempat ke-10.Potter menjadi pengurus Chelsea pertama yang tewas tiga perlawanan liga berturut-turut sejak Jose Mourinho pada 2015, dan bekas pengendali Brighton and Hove Albion itu kecewa dengan persembahan jentera serangan pasukannya.

"Terdapat terlalu banyak kesilapan," kata Potter kepada Sky Sports. “Kami mempunyai kualiti untuk bermain tetapi gagal melakukannya dengan baik.

"Newcastle memiliki tahap keyakinan yang tinggi. Kami kembali ke separuh masa kedua dengan percubaan Conor tetapi kemudian mereka menjaringkan gol. Mereka memberikan tekanan dengan intensiti tinggi.

"Kami mencuba tetapi pada akhirnya kekurangan kualiti untuk mendapatkan gol yang kami perlukan. Kami perlu melakukan lebih banyak lagi untuk bangkit untuk menyatakan kami berhak meraih sesuatu daripada perlawanan ini."

Potter membalas jaringan Willock dengan membawa masuk tiga baki pemain gantiannya -- Hakim Ziyech, Marc Cucurella dan Kai Havertz.

Potter berasakan perubahan itu diperlukan dan ia memberi kesan positif, walaupun dalam kekalahan, dia berkata, "Kami terpaksa melakukan perubahan pada separuh masa kedua kerana mereka mengatasi kami.

"Kami memerlukan pemain tambahan di bahagian tengah. Kami bertindak balas dengan agak baik. Sebaik sahaja kami ketinggalan 1-0, kami membawa masuk pemain baru.

"Ia adalah perlawanan yang sengit, [dengan] peluang yang tidak banyak. Ini adalah tempat yang sukar untuk mendapatkan kemenangan. Ia tidak bagus untuk kami. Kami berada dalam situasi yang mengecewakan."