NEWCASTLE 1 BOURNEMOUTH 1

Eddie Howe bimbang tentang kecederaan yang dialami Joe Willock ketika seri 1-1 dengan Bournemouth tatkala Miguel Almiron dan Allan Saint-Maximin turut perlu dikeluarkan, awal pagi tadi.


Almiron merembat masuk di penghujung separuh masa pertama untuk memadam gol pembukaan Marcos Senesi, tetapi Newcastle yang menduduki tangga keempat Liga Perdana Inggeris (EPL) berkenaan buntu mencari jaringan pemisah ketika Howe kembalinya ke bekas kelabnya itu.

Newcastle belum tewas dalam 17 perlawanan untuk mengulangi pencapaian mereka biarpun lima daripada enam perlawanan terakhir berkesudahan seri sambil kelab Ligue 1, Reims, mencatat keputusan sedemikian sebanyak 12 kali dalam lima liga saingan utama Eropah.

Walaupun Newcastle tergelincir daripada standard tinggi yang dipamerkan sebelum ini, apa yang lebih membimbangkan Howe ialah tahap kecergasan tiga pemain utamanya menjelang perlawanan akhir Piala Liga Inggeris (EFL) menentang Manchester United pada 26 Februari depan.

Almiron terpaksa dikeluarkan ketika permainan berbaki 10 minit ekoran kecederaan pergelangan tangan, manakala Saint-Maximin juga mengambil langkah berwaspada selepas menerima terjahan.
Howe belum dapat menentukan sejauh mana tahap kecederaan anak buahnya, tetapi masalah hamstring Willock tampak lebih membimbangkan menjelang pertembungan di Wembley dalam masa dua minggu lagi.

"Saya tidak fikir keadaan Miggy (Almiron) dan Max, terlalu teruk," kata Howe dalam sidang media selepas perlawanan.

"Saya rasa tangan Miggy telah dipijak jadi kami fikir dia akan baik-baik saja.

"Maxi pula mendapat kecederaan kecil. Jadi kebimbangan hari ini ialah tentang Joe Willock yang dikeluarkan akibat hamstring."