Perlawanan Piala EFL Manchester United dengan Burnley akan dimainkan di hadapan kapasiti yang berkurangan, berikutan nasihat pihak berkuasa keselamatan.

The Red Devils mengalu-alukan kunjungan pendahulu saingan Kejuaraan ke Old Trafford untuk pertembungan pusingan 16 Rabu hadapan, dengan pengendali Clarets dan bekas kapten Manchester City, Vincent Kompany, kembali ke laman rasmi bekas pesaingnya.

Perlawanan itu bertepatan dengan hari tindakan industri yang menjejaskan Perkhidmatan Ambulans Barat Laut, yang memuncak dengan ketiadaan kakitangan perkhidmatan ambulans.

Atas permintaan pihak berkuasa, peringkat di West Stand dan North Stand perlu ditutup sebagai sebahagian daripada pelan perubatan 'teguh', yang akan membolehkan kira-kira 62,000 penyokong hadir, dengan Old Trafford biasanya boleh menempatkan sekitar 74,000 penonton.

"Semua orang di Manchester United berkongsi kekecewaan yang tidak dapat dielakkan yang disebabkan oleh berita ini, terutamanya kepada pemegang tiket yang akan terjejas," satu kenyataan di laman web rasmi kelab.

"Bagaimanapun, keselamatan penyokong kami sentiasa menjadi keutamaan kami. Memandangkan perlawanan itu kini sudah habis dijual, kami telah menulis surat kepada peminat di kawasan terjejas menawarkan pilihan bayaran balik penuh.

"Tiada tindakan diperlukan daripada penyokong dengan tiket di kawasan lain di lapangan pada masa ini. Kami akan melakukan yang terbaik untuk menempatkan semula sesiapa yang terjejas dan kepada mereka yang tidak memilih untuk menerima bayaran balik, mengutamakan pemegang tiket sepanjang musim."