Ange Postecoglou mempertahankan keputusannya untuk melakukan sembilan pertukaran selepas Tottenham mengalami kekalahan penentuan sepakan penalti di Fulham dalam pusingan kedua Piala Carabao.

Spurs memasuki perlawanan tersebut berikutan kemenangan berturut-turut dalam saingan Liga Perdana Inggeris, yang telah menjana faktor yang menggembirakan di sekeliling kelab di sebalik penghijrahan Harry Kane.

Hanya Micky van de Ven dan Richarlison kekal dalam kesebelasan utama daripada kemenangan di Bournemouth dan sementara Tottenham meningkat daripada permulaan yang hambar, penalti diperlukan selepas seri 1-1 dan Davinson Sanchez gagal menjaringkan gol dari jarak 12 ela untuk memberikan pelawat kekalahan 5-3.

Ia memberi kesan yang menyakitkan kepada momentum yang dibina pada beberapa bulan pertama era Postecoglou tetapi pengendali Australia itu menunjukkan keperluan untuk pemain mendapatkan minit permainan apabila ditanya mengenai rombakan kesebelasan utama.“Jelas sekali kecewa dengan keputusan itu, tersingkir daripada peluang untuk merebut piala,” kata Postecoglou selepas gol separuh masa kedua Richarlison membatalkan gol sendiri Van de Ven selepas 17 minit.

"Kami tidak berada pada tahap terbaik kami, terutamanya pada awal yang tidak mengejutkan memandangkan jumlah perubahan yang saya lakukan. Ramai pemain muda diturunkan dalam perlawanan ini, ia adalah permulaan pertama mereka musim ini.

"Kami akan menggunakan peluang ini untuk memperbaiki semula apa yang boleh dilakukan bagi memastikan persembahan yang lebih baik bagi perlawanan akan datang."