Juara Piala AFF 2010, Norshahrul Idlan Talaha, beranggapan Malaysia harus mengambil kesempatan beraksi di tempat sendiri terlebih dahulu pada malam esok sebelum bertandang ke Bangkok untuk aksi timbal balik di Stadium Thammasat, Selasa depan.

"Pemain sudah buat yang terbaik. Walaupun ketiadaan pemain utama, mereka telah buktikan bahawa kita layak untuk ke separuh akhir berjumpa Thailand.

"Pemain sudah dapat menyesuaikan diri dengan taktikal Kim Pan-gon.

"Pemain negara perlu cari gol awal untuk kedudukan selesa ketika bertandang ke Bangkok," katanya Mat Yo di Nadi Arena tadi.

Sementara itu, seorang lagi tonggak yang memenangi edisi 2010, Razman Roslan, turut yakin dengan skuad bimbingan Pan-gon tersebut dalam misi meletakkan Malaysia di hadapan dalam separuh akhir pertama ini.

"Tidak kisah beraksi di mana-mana (gelanggang) sekalipun. Tapi paling mustahak ialah bagaimana pemain negara bermain di tempat sendiri.

"Beraksi di hadapan penyokong sendiri, pemain negara perlu menggunakan kesempatan ini dengan sebaik mungkin bagi mendapatkan bekalan selesa.

"Ini peluang terbaik kita kerana (misi) di Thailand agak sukar walaupun dalam bola sepak tiada apa yang mustahil kerana prestasi di atas padang akan menjadi penentu," katanya pula.