David Brooks yakin dia akan pulih sepenuhnya dan dapat kembali beraksi selepas pemain tengah Bournemouth dan Wales itu disahkan menghidap kanser.

Brooks menyertai pasukan Wales minggu lalu tetapi terpaksa meninggalkan tugasan antarabangsanya bagi menjalani pemeriksaan kesihatan, yang kemudian mengenal pasti bahawa dia menghidap kanser limfoma Hodgkin tahap dua.

Pemain berusia 24 tahun itu akan memulakan rawatannya minggu depan.

Dia berkata dalam satu kenyatan: "Ini merupakan satu mesej yang amat sukar untuk saya tulis.

"Saya telah didiagnosis dengan limfoma Hodgkin tahap dua dan akan memulakan rawatan saya minggu depan.

"Walaupun perkara ini mengejutkan saya dan keluarga saya, prognosisnya merupakan sesuatu yang positif dan saya yakin bahawa saya akan pulih sepenuhnya dan dapat kembali beraksi secepat mungkin.

"Saya mahu mengucapkan terima kasih kepada doktor, jururawat, penasihat dan staf yang telah merawat saya dengan penuh sikap profesional, mesra dan memahami saya sepanjang waktu ini.

"Saya mahu berterima kasih kepada semua orang dalam Persatuan Bolasepak Wales kerana tanpa perhatian segera daripada pasukan perubatannya, kami mungkin tidak dapat mengesan penyakit ini.

"Saya juga mahu berterima kasih kepada AFC Bournemouth atas sokongan dan bantuan mereka sepanjang minggu lalu," katanya.