Lionel Messi telah menolak kemungkinan menyertai Sukan Olimpik Paris, mengakui 'terlalu banyak untuk bermain dua kejohanan berturut-turut'.

Messi sedang bersiap sedia untuk mempertahankan kejuaraan Copa America Argentina, yang bermula menentang Kanada pada 20 Jun, manakala mereka juga akan menentang Chile dan Peru dalam Kumpulan A.

Perlawanan akhir berlangsung pada 14 Julai, dengan kejohanan Olimpik bermula di Paris 10 hari kemudian.

Dengan tiga pemain lebihan dibenarkan setiap pasukan dalam acara terutamanya bawah 23 tahun, membawa kepada spekulasi bahawa Messi boleh bermain untuk La Albiceleste.

Bagaimanapun, pemain berusia 36 tahun itu, yang merupakan pemenang pingat emas di Beijing 16 tahun lalu, mendedahkan dia tidak akan mengambil bahagian berikutan perbincangan dengan jurulatih bawah 23 tahun Argentina -- dan bekas rakan sepasukannya -- Javier Mascherano.


“Saya bercakap dengan Mascherano dan sebenarnya kami berdua memahami situasi itu,” kata Messi kepada ESPN.

"Sukar [untuk memikirkan Sukan Olimpik sekarang] kerana kami berada di Copa America. Ia akan menjadi dua, tiga bulan berturut-turut untuk tidak bersama kelab, dan lebih daripada segala-galanya, saya tidak berada pada usia untuk menyertainya. segala-galanya.

"Saya perlu memilih dengan berhati-hati, dan ia akan menjadi terlalu berat untuk bermain dua kejohanan berturut-turut. Saya sangat bertuah untuk bermain di Olimpik, dan memenanginya bersama-sama dengan [Mascherano].

"Ia adalah pengalaman yang indah di peringkat bola sepak. Sukan Olimpik, bawah 20-an, kenangan yang tidak akan saya lupakan."