ROMA 0 ATALANTA 1

Jose Mourinho mencadangkan pemain Roma supaya belajar 'berlakon selepas dikasari' sebagai sindiran terhadap pengadil, Daniele Chiffi.


Skuad bimbingannya, Roma, melayani kunjungan Atalanta awal pagi tadi tetapi di sebalik penguasaan, mereka berdepan kebuntuan penyudah yang menyaksikan mereka dihukum dengan jaringan Giorgio Scalvini pada minit ke-35.

"Saya perlu menukar nasihat pemain kepada saya.

"Saya perlu memberitahu mereka jangan cuba berdiri di atas kaki anda, jangan bermain bola, jadilah badut seperti ramai yang 'terjun' seperti mereka berenang di dalam kolam dalam liga ini kerana ia adalah cubaan jelas bagaimana anda mendapat penalti," katanya selepas perlawanan.

Rencana Mourinho di bahagian terencat sebelum sepak mula berikutan Paulo Dybala mengadu sesuatu yang tidak kena ketika sesi memanaskan badan hingga memaksanya diketepikan sementara Tammy Abraham yang menanggung kecederaan ringan masih dipertaruhkan.

"Ia menjadi teruk kerana kami kalah dalam perlawanan yang sepatutnya kami menangi dengan mudah berdasarkan corak permainan kami.

"Jika kita boleh bayangkan penguasaan yang kami miliki di kawasan sepertiga akhir dan berdasarkan deretan peluang yang dicipta, kita bolehlah membuat spekulasi bahawa dengan kelibat Paulo di atas padang, ia mungkin jadi berbeza.

"Bagaimanapun, pemain saya bermain dengan cukup baik untuk memenangi perlawanan dengan mudah, malangnya kami tidak dapat menjaringkan gol dan itulah sebabnya kami tewas.

"Ia bukan satu perasaan yang menyenangkan untuk pulang dengan tangan kosong, tetapi ia adalah persembahan yang baik, semangat yang baik.

"Kami tidak menguasai Monza atau Cremonese selama 90 minit di sini seperti yang kami lakukan di Atalanta."