Manchester City telah mencapai persetujuan lisan dengan Wolves mengenai bayaran untuk pemain tengah Portugal, Matheus Nunes.

Agensi berita PA difahamkan City telah bersetuju untuk membayar Wolves EURO55 juta (GBP47 juta) tanpa tambahan, tetapi perjanjian itu masih belum dimuktamadkan.

Dalam perjanjian berasingan, pemain tengah City berusia 21 tahun, Tommy Doyle, akan menyertai Wolves secara pinjaman dengan pilihan GBP5 juta untuk berpindah secara tetap, dan City mengekalkan klausa penjualan yang ketara jika perpindahan itu kekal.

City minggu lalu menyaksikan tawaran mereka untuk mendapatkan Nunes ditolak, dengan pemain berusia 25 tahun itu kemudiannya memilih untuk tidak berlatih dengan Wolves dalam usaha untuk memaksa perpindahan pada hari-hari terakhir jendela perpindahan.

Bercakap selepas kemenangan 5-0 Piala Carabao ke atas Blackpool, bos Wolves, Gary O'Neil berkata dia tidak mengetahui sebarang tawaran yang lebih baik daripada City dan menjangkakan pemain itu akan kekal di kelab, namun situasi itu telah berubah dengan cepat.

Nunes menjadi pemain rekod Wolves apabila dia menyertai dari Sporting Lisbon dengan bayaran awal GBP38 juta pada musim panas lalu, menandatangani kontrak lima tahun dengan pilihan 12 bulan lagi.

Dia membuat 34 penampilan musim lalu, menghasilkan satu gol dan satu bantuan jaringan.