Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp, menegaskan masih terlalu awal untuk mengatakan mengenai 'mentaliti raksasa' sebenarnya telah kembali tetapi dia kagum dengan cara barisan pemainnya menangani situasi kesukaran musim ini.

Kemenangan 3-1 ke atas LASK dalam kempen Liga Europa di Austria adalah kali kemenangan keempat dalam enam perlawanan musim ini.

Bagaimanapun, di sebalik permulaan kurang memberangsangkan yang menyaksikan mereka dibolosi selepas minit ke-37 permainan, namun persembahan yang mantap babak kedua menyaksikan mereka mengubah kedudukan ketika menentang Bournemouth, Newcastle, Wolves dan Linz.

Klopp memperkenalkan bahagian tengah berwajah baru tetapi dia belum bersedia untuk menggunakan semula azimatnya yang menyaksikan mereka pernah mendominasi Liga Juara-Juara (UCL) dan Liga Perdana Inggeris (EPL) dalam beberapa musim berturut-turut.
“Saya faham kenapa awak tanya saya perkara ini. Saya pernah disoal mengenai mengapa kami kerap ketinggalan 0-1,” katanya.

"Saya faham ramai yang yang mungkin mengharapkannya tetapi kali ini terasa berbeza.

“Apabila saya menyebut frasa itu (mentaliti raksasa) ketika itu, saya tidak merancangnya begitu. Saya hanya ingat menonton perlawanan dan berfikir, ‘Ya Tuhan, bagaimana mereka bangkit?’.”

“Sekarang kami cuma mengubah beberapa aspek termasuk permainan. Kekal bersaing adalah satu kewajipan dan setakat ini kami telah melaksanakannya, itulah sebabnya kami mampu mengubah situasi.

“Kami akan melakukan sesuatu tentang mentaliti. Apa yang kami ada sekarang ialah suasananya. Kami bentuk semangat ini kerana pemain sangat suka bersaing sesama sendiri.

“Persaingan dalam kumpulan ini sangat sengit. Kami membuat 11 rombakan (menentang LASK) dan apabila anda melihat semangat pemain di peringkat permulaan, ia tidak seperti kami sedang bercuti.

“Wujud persaingan yang sihat di bilik persalinan. Saya sangat menyukainya. Sekali lagi, pemain-pemain yang datang menikmati minit permainan mereka.

"Sesuatu sedang berkembang tetapi saya tidak tahu bagaimana ia akan berlaku."