Ilkay Gundogan merupakan pemain tengah berkebolehan dan ketibaannya di Barcelona akan meningkatkan tahap permainan rakan sepasukannya, iaitu Frenkie de Jong, Pedri dan Gavi.

Itu pandangan legenda Barca, Hristo Stoichkov, yang teruja dengan prospek dibawa bekas bintang Manchester City itu ke dalam skuad bimbingan Xavi berkenaan.

Barca memenangi LaLiga musim lalu, di mana ia gelaran liga pertama mereka sejak pemergian Lionel Messi pada 2021 -- skuad muda Blaugrana itu muncul juara dengan kelebihan 10 mata di atas seteru tradisi, Real Madrid.

Gundogan menyertai Barca secara perpindahan percuma bulan lalu selepas membantu City menjadi pasukan kedua memenangi Liga Perdana Inggeris (EPL), Piala FA dan Liga Juara-Juara Eropah (UCL) dalam semusim dan Stoichkov berharap pengalaman yang dimilikinya dapat dimanfaatkan pemain muda pasukan itu.

"Saya fikir ia amat hebat kerana dia seorang pemain yang amat luar biasa," kata Stoichkov kepada Stats Perform.

"Saya sentiasa menggemari Gundogan sebagai pemain sejak dia bersama Dortmund, kemudian di City dan juga bersama skuad kebangsaannya.

"Dia sorang yang amat profesional dan saya fikir dia akan banyak membantu dengan pengalamannya kerana Barcelona memiliki pasukan yang muda.

"Frenkie De Jong, Pedri, Gavi, (Alejandro) Balde, (Ronald) Araujo dan Ansu Fati masih muda dan memiliki seseorang yang amat berkebolehan dalam skuad ini dapat membantu perkembangan mereka," katanya.