GETAFE 0 BARCELONA 0

Pengurus Barcelona FC, Xavi Hernandez, menyelar pengadil yang dilayangkan kad merah ketika seri 0-0 di Getafe, awal pagi tadi.


Nada itu turut disuarakan pemain tengahnya, Frenkie de Jong, selepas Barca gagal mengutip tiga mata di Estadio Coliseum Alfonso Perez ketika memulakan kempen mempertahankan kejuaraan La Liga mereka itu.

Dalam perlawanan yang sangat fizikal, Raphinha yang diprovokasi hingga dibuang padang menjelang waktu rehat kerana menyiku lawannya, secara tidak langsung mengundang kad kuning kedua.Selepas protes apa yang sepatutnya membuatkan Getafe hilang seorang pemain berikutan kekasaran Djene Dakonam ke atas Ez Abde, Xavi sebaliknya dilayangkan kad merah dan terpaksa menonton baki perlawanan di bangku penyokong.

“Saya memberitahunya bahawa mereka membenarkan banyak kekasaran dan sedangkan kami tidak, sebab itu dia mengarahkan pula saya supaya beredar," kata Xavi kepada DAZN.

“Tempoh hari kami mengadakan pertemuan dengan pengadil dan salah satu perubahan pertama yang mereka janji akan laksanakan dalam peraturan ialah mereka akan lebih memahami jurulatih kerana kami berada dalam keadaan ketegangan.

"Alasan saya tidak penting lagi, kami telah mencuba dalam pelbagai cara untuk menang ke atas lawan yang sangat sukar.

"Kami memungut mata yang tidak mencukupi, ini memalukan.

"Kalau inilah perlawanan yang kita ingin jual sebagai LaLiga maka ini sangat memalukan."