Leandro Trossard lega pantas dapat menyesuaikan diri di Arsenal dan optimis dengan peluang kelab baru itu dinobatkan juara Liga Perdana Inggeris (EPL).

Trossard merupakan pemain yang ditandatangani pada Januari lalu untuk mengukuhkan pasukan bimbingan Mikel Arteta itu selepas penyerang Belgium tersebut mempamerkan prestasi cemerlang dalam separuh musim di Brighton & Hove Albion dengan melakar tujuh gol dalam 16 perlawanan liga.

Sejak menyertai pendahulu liga itu, Trossard hanya menemui sentuhan penyudah sekali, sebaliknya menjadi arkitek kepada enam jaringan dalam 10 perlawanan liga untuk membantu Arsenal menjarakkan diri dengan pencabar terdekat, Manchester City, dengan lapan mata.

Bahkan, bekas bintang Brighton itu terkejut dengan betapa cepatnya dia dapat menyesuaikan diri.

"Saya tidak sangka berpeluang beraksi dengan kerap kerana masalah kecederaan turut membuka ruang buat saya. Bagaimanapun, saya lebih yakin dengan kemampuan sendiri," katanya dalam sidang media bersama pasukan kebangsaan untuk pertemuan kelayakan Euro 2024 dengan Sweden, awal pagi Sabtu ini.

"Saya menyertai sebuah kumpulan yang hebat yang dipenuhi dengan pemain handalan. Ia turut melancarkan proses saya untuk menyesuaikan diri dan mencapai tahap mereka.
"Ia adalah tempoh yang sangat sibuk dan pelik bagi saya, tetapi saya sangat gembira kerana saya dapat menyertai Arsenal. Saya fikir ia adalah satu langkah yang hebat buat saya.

“Kita semua tahu betapa sukarnya untuk memenangi liga berdasarkan kepada keupayaan Man City dan Liverpool dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun saya fikir kami mempunyai skuad yang hebat dan kami telah membuktikan berkali-kali bahawa kami mampu beraksi dengan cemerlang.

"Ada 10 perlawanan lagi, kita akan lihat di mana kami berakhir sebaik musim ini tamat."

Pemain berusia 28 tahun itu dijangka membarisi Belgium berikutaan persaraan bekas kapten, Eden Hazard.