Presiden Bayern Munich, Herbert Hainer, telah mengeluarkan amaran keras kepada gergasi Sepanyol, Barcelona, berikutan menunjukkan minat mereka terhadap bintang tengah, Joshua Kimmich.

Pemain tengah berusia 28 tahun itu dilaporkan menjadi subjek minat perpindahan daripada Barca dan juara Liga Perdana Inggeris Manchester City pada musim panas ini.

Kimmich secara meluas dianggap sebagai salah seorang pemain tengah terbaik dan paling serba boleh di Eropah, dan tidak mengejutkan bahawa dia kini berada di jejak beberapa kelab terkemuka. Salah satunya ialah juara LaLiga, Barcelona.

Gergasi Catalan itu kini sedang berusaha untuk mengukuhkan jentera tengah pada musim panas ini, selepas pemain tengah, Sergio Busquets mengambil keputusan untuk meninggalkan kelab.

Kimmich nampaknya seorang pemain yang dikagumi oleh hierarki Barca dan tidak akan berhenti cuba membawa pemain itu ke Camp Nou pada sebarang peluang musim panas ini.

Ketua jurulatih pasukan, Xavi Hernandez, juga baru-baru ini mengisytiharkan kekagumannya terhadap pemain antarabangsa Jerman itu semasa wawancara dengan Mundo Deportivo.

"Dia [Kimmich] adalah pemain yang hebat, yang memahami permainan dengan cara yang hebat. Jika ada pintu terbuka, akan ada rundingan dengan Bayern," katanya.

"Apa yang jelas ialah kami memerlukan pemain tahap yang sangat tinggi dalam kedudukan itu, jika tidak, ia akan menjadi sangat sukar untuk bersaing musim depan."

Bagaimanapun, dakwaan yang dibuat oleh Xavi nampaknya tidak sesuai dengan Bayern Munich, kerana presiden kelab itu telah mengeluarkan amaran kepada Barcelona.

Hainer mendedahkan bahawa Kimmich adalah bahagian penting dalam rancangan mereka dan tidak akan tersedia untuk dijual. Bercakap semasa temu bual dengan Sky Sports Germany.

"Saya tidak faham mengapa mereka [Barca] secara terbuka dan menyerang pemain kami. Joshua Kimmich adalah asas mutlak untuk kami. Dia tegas dalam rancangan kami untuk masa depan, itu adalah satu kepastian."