Pep Guardiola memberikan amaran kepada pesaing Liga Perdana Inggeris (English Premier League) Manchester City apabila dia dengan acuh tak acuh mengabaikan kepentingan hatrik Erling Haaland menentang Crystal Palace sebagai 'tiada apa yang istimewa'.

City menewaskan Palace 4-2 di Stadium Etihad semalam apabila mereka ketinggalan dua gol untuk kali keempat dalam enam perlawanan Liga Perdana Inggeris.

Gol sendiri John Stones dan tandukan Joachim Andersen membuatkan Palace berada dalam kedudukan yang mengawal pada minit ke-21, tetapi Bernardo Silva yang cemerlang mencetuskan kebangkitan dengan menarik satu gol selepas separuh masa.

Haaland kemudian mengambil alih, menjaringkan dua gol pantas sebelum melengkapkan hatriknya dengan sentuhan klinikal.Ia merupakan hatrik keempatnya dalam salah satu daripada lima liga besar Eropah dan menjadikannya pemain keempat yang menjaringkan enam atau lebih gol dalam empat penampilan pertamanya di EPL.

Pada mulanya, Guardiola tidak menunjukkan sebarang keterujaan tentang hatrik tersebut kerana dia pada dasarnya mencadangkan persembahan itu adalah setanding dengan pemain Norway itu, tetapi dia kemudiannya mengembangkan tanggapan awalnya terhadap penyerang bintang baharu City itu.

Guardiola memberitahu Sky Sports: "Apa yang dia lakukan hari ini dia telah melakukan sepanjang kariernya. Ia bukan sesuatu yang istimewa."

Dia kemudian menambah dalam sidang akhbar selepas perlawanannya: "Saya akan mengucapkan terima kasih kepada saya untuk idea bernas saya, tetapi saya akan mengatakan Erling telah melakukan ini sejak dia dilahirkan.

"Sentiasa dia melakukan persembahan sepanjang kariernya, di Salzburg, BVB [Borussia Dortmund], sentiasa menjaringkan gol. Pasukan-pasukan ini yang bertahan dengan cukup baik... dia mempunyai gol yang luar biasa. Tiga gol, terutama yang terakhir, yang pertama satu juga, gol yang amat baik.

“Dia datang untuk itu [menjaringkan gol penting], apa yang dia telah lakukan sepanjang hidupnya, jumlah lelaki ini di luar [pemahaman].

"Perkara yang paling penting ialah dia menyelesaikan dengan sempurna, seorang lelaki yang sangat merendah diri. Dia lebih banyak berbual dengan lelaki dari pemain akademi, dan ia amat bermakna.

"Apa yang saya suka tentang Erling ialah kami masih mengenali antara satu sama lain, masih memerlukan lebih banyak masa. Saya melihat bahasa badannya ketinggalan 2-0 bagaimana dia memberi semangat kepada rakan-rakannya. Saya mempunyai perasaan mungkin dia tidak terlibat dalam permainan, tetapi sentiasa dia ada di sana.

"Dia tidak lari daripada perlawanan, sentiasa dia ada. Sebagai penyerang, itu luar biasa, dia tidak menyentuh bola tetapi masih berusaha membantu pasukan dan sentiasa terlibat."