Cristiano Ronaldo mengatakan bahawa Portugal 'layak menang' Euro 2024, sambil memberikan semangat kepada juara 2016 itu.

Pasukan bimbingan Roberto Martinez adalah antara pasukan pilihan untuk memenangi kejohanan di Jerman, di mana mereka memulakan kempen mereka menentang Czechia pada hari Selasa, sebelum berdepan Turki dan pendatang baru, Georgia, dalam Kumpulan F.

Portugal adalah satu-satunya negara dalam kelayakan yang maju dengan rekod 100 peratus, memenangi kesemua 10 perlawanan mereka, menjaringkan 36 gol dan hanya melepaskan dua gol, walaupun prestasi mengagumkan mereka terhenti dengan kekalahan kepada Croatia dan Slovenia dalam perlawanan persahabatan baru-baru ini.

Ronaldo, yang menjaringkan 10 gol dalam kelayakan, akan menjadi pemain pertama yang tampil dalam enam edisi Kejohanan Eropah, di mana dia sudah memegang rekod penampilan terbanyak (25) dan gol terbanyak (14).

Pemain berusia 39 tahun itu disertai oleh bintang seperti Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Joao Felix, Rafael Leao dan Goncalo Ramos dalam skuad berbakat yang dia rasa lebih daripada mampu untuk memenangi kejuaraan Eropah kedua.

"Saya percaya generasi ini layak memenangi kejohanan sebesar ini," kata Ronaldo, yang mengetuai Portugal ke kemenangan lapan tahun lalu. "Separuh akhir? Saya harap kami boleh pergi lebih jauh.

"Kami perlu bergerak langkah demi langkah, hidup dalam masa sekarang, tenang, bekerja seperti yang telah kami lakukan hingga sekarang, percaya bahawa ia mungkin. Kami tahu ini adalah kejohanan yang singkat, tetapi pasukan sudah bersedia.

"Memulakan dengan baik adalah penting. Saya rasa bersedia, saya telah bersiap untuk kejohanan ini.

"Ini adalah Kejohanan Eropah saya yang keenam, ia tentang menikmatinya dengan cara terbaik, bermain dengan baik dan memastikan pasukan boleh menang," ujarnya lagi.