Cristiano Ronaldo telah memberikan petunjuk bahawa persaraannya dari dunia bola sepak mungkin tidak lama lagi, mengakui bahawa dia "tidak mempunyai banyak tahun lagi" dalam sukan itu.

Penyerang Al Nassr yang berusia 39 tahun itu akan menyertai Kejuaraan Eropah keenamnya pada musim panas ini, menambah satu lagi rekod ke dalam senarai pencapaian individunya yang mengagumkan.

Penerima lima kali Ballon d'Or itu, yang juga merupakan rakan sepasukan bintang Liverpool, Diogo Jota dalam pasukan kebangsaan, telah melanjutkan kerjayanya dengan berpindah ke Arab Saudi, di mana dia menjaringkan 50 gol untuk Al-Nassr pada musim terbaru.

Itu adalah jumlah gol terbanyaknya dalam satu musim sejak lapan tahun lalu, sejak zaman kegemilangannya di Real Madrid, walaupun pada tahap persaingan yang agak rendah.

Walaupun mengekalkan prestasi dan kelajuan biasanya, Ronaldo, yang akan mencapai usia 40 tahun awal tahun depan, menyatakan bahawa masanya di padang bola sepak mungkin semakin berkurangan.

"Saya tahu saya tidak mempunyai banyak tahun bola sepak yang tinggal," katanya menjelang perlawanan pertama Portugal menentang Republik Czech pada hari Selasa.

Sejak awal 2023, Ronaldo telah menjaringkan 12 gol dalam 11 perlawanan terakhirnya untuk Portugal, termasuk sepuluh gol semasa kelayakan Euro 2024.