Pep Guardiola telah mengulangi kepercayaannya bahawa Phil Foden boleh bermain di beberapa posisi menyerang.

Pengurus England, Gareth Southgate, mencadangkan orang ramai harus 'bercakap dengan Pep' awal minggu ini selepas ditanya mengapa dia kelihatan keberatan untuk memainkan pemain tengah itu di posisi tengah untuk negaranya.

Kesimpulan Southgate ialah, memandangkan Foden cenderung memainkan peranan yang lebih luas di Manchester City, ia menyukarkannya untuk menempatkan pemain berusia 23 tahun itu di tengah-tengah perlawanan antarabangsa.


Pengurus City Guardiola sememangnya ditanya mengenai perkara ini ketika dia mengadakan sidang akhbar semalam menjelang perlawanan Liga Perdana Inggeris bertemu West Ham hujung minggu ini.

“Saya mempunyai hubungan yang luar biasa dengan Gareth,” kata Guardiola.

“Komen daripada saya? Nampaknya saya tidak bersetuju dengannya dan saya bersetuju sepenuhnya dengannya.

“Apabila anda bermain bersama skuad negara, peranan setiap pemain adalah berbeza tetapi dia tahu, saya tahu, Phil boleh bermain di semua posisi di hadapan -- di tengah, di luar kanan, kiri.

“Tetapi, seperti yang dikatakan Gareth, setiap posisi mempunyai tanggungjawab berbeza, terutamanya ketika bergerak tanpa bola. Kadang-kadang anda tidak perlu begitu bijak untuk membaca apa yang berlaku setiap saat.

“Tetapi yang penting Phil boleh bermain di lima posisi di hadapan tanpa masalah dan ini adalah kelebihan yang besar untuknya dan mana-mana pasukan."