Lewis Hall menyertai Newcastle United secara pinjaman semusim daripada Chelsea dengan kelab berkenaan memiliki pilihan pembelian secara tetap bagi mengikat pertahanan berpotensi besar itu.

Newcastle telah memulakan usaha untuk mendapatkan pemain berusia 18 tahun itu sejak minggu lalu, di mana pasukan bimbingan Eddie Howe berkenaan bersetuju untuk mengeluarkan pembayaran awal £28 juta (RM166 juta).

Agensi berita PA difahamkan bahawa Newcastle boleh menandatangani pemain itu secara tetap selepas tempoh setahun dengan bayaran tambahan £7 juta (RM41.52 juta).


Hall bersetuju untuk mengikat kontrak baru enam tahun di Stamdford Bridge awal bulan ini tetapi Newcastle berhasil memujuk The Blues untuk melepaskan pemain berkenaan, yang melakukan 11 penampilan dalam skuad senior musim lalu, termasuk sembilan penampilan Liga Perdana Inggeris (EPL).

Dia beraksi sebagai kesebelasan utama buat kali pertama ketika Chelsea tewas 0-1 kepada Newcastle di St James Park pada November lalu dan selepas mencuri perhatian pengurus interim, Frank Lampard, dia kemudian memulakan empat perlawanan terakhir musim lalu.

Dia menyertai kelab itu sewaktu berusia lapan tahun dan berkembang di bawah akademi pembangunan mereka sebelum melakukan penampilan pertama sewaktu di bawah bimbingan bekas pengurus, Thomas Tuchel -- ketika mencatatkan kemenangan 5-1 ke atas Chesterfield dalam pusingan ketiga Piala FA pada Januari 2022, sekali gus menjadi pemain termuda pernah diturunkan Chelsea dalam kejohanan itu.

Hall kini menjadi pemain kelima ditandatangani Newcastle musim ini, di mana kelab barunya itu sedang bersedia untuk melakukan penampilan Liga Juara-Juara Eropah (UCL) pertama sejak 2003.