Muzaffar Musa
Wed May 24 2023

Penyerang Arsenal, Bukayo Saka, selesai menandatangani kontrak baru jangka panjang bersama kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) itu.
Pemain kebangsaan England berusia 21 tahun itu menjaringkan 14 gol dalam kesemua kejohanan musim ini selain turut menghasilkan 11 bantuan jaringan.
Saka berkata dalam laman web rasmi kelab itu: "Saya amat-amat gembira. Terdapat banyak cakap-cakap dan ia sudah berlarutan buat seketika tetapi saya kini berada di sini.
"Saya fikir ini adalah kelab yang betul, tempat yang betul untuk melakukan langkah seterusnya. Ia sebuah kelab yang indah -- lihatlah di mana kita berada sekarang.
"Bagi saya, ia tentang mencapai impian peribadi saya -- sebanyak mana saya telah mendorong diri saya dan apa yang saya mahukan dari diri saya dalam setiap perlawanan, minggu bersilih ganti.
"Kemudian saya memiliki orang di sekeliling saya daripada segi kekeluargaan dan apabila saya hadir ke padang latihan, ia adalah rakan sepasukan dan staf kejurulatihan saya.
"Saya fikir saya memiliki segala-galanya untuk menjadi pemain terbaik yang saya boleh dan disebabkan itu, saya gembira untuk kekal berada di sini bagi masa yang panjang kerana saya benar-benar percaya yang kita boleh mencapai perkara-perkara besar," katanya.
Saka melakukan penampilan pertama bersama The Gunners pada November 2018 dan sejak itu, dia telah menyarung jersi merah putih itu sebanyak 178 kali.
Dia menambah: "Saya dapat lihat banyak perubahan. Saya dapat lihat pasukan dan kelab ini berkembang dan satu perkara yang orang di sekeliling kita boleh berasa teruja adalah kita sedang menuju ke arah yang betul.
"Masa sedang memihak kita. Anda dapat lihat pasukan kita dan pemain muda yang kita ada. Kami bernafsu dan kebanyakan kami masih belum memenangi trofi di Arsenal, jadi kami mahu mencapai sesuatu yang besar. Jika anda melihat cara kami bercakap, kami mahu menang dan kami mahu menang di sini.
"Sudah sekian lama kelab ini tidak bertanding dalam Liga Juara-Juara Eropah (UCL). Saya tidak sabar untuk melalui malam Selasa dan Rabu di Stadium ini. Suasananya akan menjadi istimewa," katanya.

Piala EFL: Gol tunggal Nicolas Jackson pastikan kemenangan Chelsea ke atas Brighton
Chelsea boleh menghela sedikit kelegaan daripada pemulaan hambar di bawah bimbingan Mauricio Pochettino musim ini apabila gol tunggal Nicolas Jackson memastikan kemenangan 1-0 ke atas Brighton dalam perlawanan pusingan ketiga Piala Liga Inggeris (EFL) awal pagi tadi.

Tiada tuah Pochettino bersama Chelsea
Tempoh pengurus Chelsea terdahulu, Graham Potter, menemui penamatnya setelah kecundang di tangan Aston Villa pada bulan April musim lalu.

Piala Malaysia: FAM kecewa insiden pemain Selangor kasari pengadil
Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Daruk Noor Azman Rahman, mengakui badan induk itu kecewa dengan kekasaran yang dilakukan pemain import Selangor FC, Yazan Al-Arab, ke atas pengadil berpengalaman, Hasrol Amir.

Piala Malaysia : Selangor terus gagal, Terengganu terus mara
Bermain di laman sendiri masih tidak menjamin Selangor untuk mengulangi kejayaan musim lalu dalam saingan Piala Malaysia apabila tidak layak ke separuh akhir musim ini setelah tewas dengan aggregate 1-3 kepada Terengganu.

Piala Malaysia: Terengganu bukti lebih layak ke separuh akhir berbanding Selangor
Terengganu FC membuktikan mereka lebih layak ke separuh akhir Piala Malaysia menerusi kelebihan agregat 3-1 dalam aksi suku akhir kedua di Stadium Petaling Jaya hari ini.

Kejohanan Bola Sepak Pekak Dunia: Haris Lajid akui skuad negara gentar dengan fizikal AS
Ketua jurulatih skuad bola sepak orang pekak negara, Haris Lajid, mengakui anak buahnya gentar dengan kelebihan fizikal yang dimiliki pemain Amerika Syarikat (AS).

Piala Malaysia: Bekalan gol bawa KL City ke separuh akhir singkir Sri Pahang
Bekalan satu gol yang dibawa Kuala Lumpur City ke Stadium Darul Makmur memastikan kemaraan The City Boys ke separuh akhir Piala Malaysia selepas terikat 1-1 dengan Sri Pahang FC dalam aksi suku akhir kedua sebentar tadi.

Piala Malaysia: Bergson bangga ledak 101 gol bersama JDT
Mesin gol Johor Darul Ta'zim (JDT), Bergson da Silva, mengesahkan jaringan ke-100 dan 101 dalam aksi suku akhir kedua Piala Malaysia bertemu Negeri Sembilan semalam.

Kejohanan Bola Sepak Pekak Dunia: Malaysia hampir ikat Amerika Syarikat
Skuad bola sepak pekak Malaysia hampir mengikat Amerika Syarikat dalam aksi pertama Kejohanan Bola Sepak Orang Pekak Dunia di Stadium KLFA, Cheras sebentar tadi.

Piala Malaysia: JDT mara bergaya ke separuh akhir atasi Negeri Sembilan
JOHOR DARUL TA'ZIM FC 4 NEGERI SEMBILAN FC 1 (JDT ke separuh akhir dengan agregat 7-1)

Michael Beale delighted with Rangers after sealing Viaplay Cup semi-final spot
The Light Blues will face Hearts in the final four.

Eddie Howe ends his Pep Guardiola hoodoo as Newcastle knock out Man City
The 45-year-old had not beaten the Spaniard in 13 previous attempts.

Sean Dyche knows process to revive Everton will take time after another win
The Toffees followed up their victory over Brentford.

Jurgen Klopp hails Dominik Szoboszlai after bright start to Liverpool career
Liverpool had to come from behind to beat Championship leaders Leicester 3-1.

Mauricio Pochettino hopes Chelsea can build momentum after ending winless run
The Blues beat Brighton in the Carabao Cup at Stamford Bridge.

Bournemouth facing anxious wait over Dominic Solanke’s ankle injury
Striker scored before being injured in the win over Stoke.

Real Madrid return to winning ways as Girona go top in Spain
City rivals AC Milan and Inter Milan experienced contrasting fortunes while Victor Osimhen netted for Napoli.

Marco Silva knows Fulham need to start taking their chances
The Cottagers should have scored more goals against the Championship side.

Jon Dahl Tomasson thrilled with Brighton loanee Andrew Moran’s work at Blackburn
Moran scored two and created another two in Blackburn’s Carabao Cup thrashing of Cardiff.

Barry Robson frustrated as Aberdeen make life difficult in win at Ross County
Aberdeen were two goals to the good in Dingwall before County scored a late penalty.