Mikel Arteta memuji Gabriel Jesus yang hebat yang didakwanya 'mengubah dunia Arsenal musim lalu'.

Pengendali The Gunners, Arteta boleh menurunkan penyerang Brazil itu buat kali pertama musim ini di Everton esok selepas dia pulih daripada beberapa kecederaan.

Jesus telah membuat dua penampilan pemain gantian dalam Liga Perdana Inggeris musim ini, menjaringkan gol kali terakhir dalam kemenangan 3-1 ke atas Manchester United pada 3 September.

Tetapi Arteta menegaskan permainan bekas penyerang Manchester City itu lebih daripada sekadar gol.“Dia seorang pemain yang hebat,” kata Arteta, yang pasukannya menamatkan saingan selaku naib juara Liga Perdana Inggeris 2022-23.

“Seorang pemain yang sangat penting untuk kami. Dia mengubah dunia kami musim lalu. Anda semua boleh melihatnya. Dia akan menjadi pemain yang sangat penting untuk kami.

“Saya fikir dia membawa tenaga berbeza, kepercayaan berbeza, ancaman berbeza, ketakutan berbeza kepada lawan.

“Dan dia melakukannya dengan cara yang benar-benar semula jadi dan saya fikir dia menyumbang besar kepada langkah yang kami miliki musim lalu.

“Dia menjejaki banyak perhatian dan pemain dalam cara dia bermain dan mencipta ruang untuk orang lain dan itu kualiti yang besar.

“Apabila anda menandatangani pemain yang anda tahu, siapa yang telah melakukannya dalam liga dan dia berasa lapar untuk menyertai kami atas sebab-sebab yang betul – ia adalah mustahil untuk kami melakukannya dan kami dapat melihat kesan yang dia ada serta-merta dalam pasukan.”