Ketua jurulatih Manchester United, Erik ten Hag telah mendedahkan bahawa Sofyan Amrabat akan terlepas perlawanan Liga Perdana Inggeris malam ini menentang Brighton & Hove Albion kerana kecederaan.

The Red Devils telah lama dikaitkan dengan perpindahan untuk pemain antarabangsa Maghribi itu sebelum mengalu-alukannya ke kelab secara pinjaman pada hari tarikh akhir jendela perpindahan, dan perjanjiannya juga termasuk pilihan untuk perpindahan tetap.

Amrabat tidak tersenarai dalam kekalahan 3-1 kepada Arsenal dua hujung minggu lalu, dan dia masih belum bermain sebarang minit untuk kelab induk Fiorentina pada musim Serie A 2023-24 sebelum mendarat di UK.

Pemain berusia 27 tahun itu dijangka akan beraksi untuk Maghribi dalam perlawanan persahabatan mereka dengan Burkina Faso awal bulan ini, namun disebabkan kecederaan belakang, dia tidak mewakili negaranya dan dihantar pulang ke Old Trafford.

Terdapat keyakinan bahawa Amrabat akan dapat mengatasi masalah itu tepat pada masanya untuk lawatan Brighton, tetapi Ten Hag telah mengakui bahawa pemain tengah itu perlu menunggu sedikit lagi untuk penampilan sulungnya.

“Amrabat, malangnya dia kembali dengan kecederaan, jadi dia tidak akan dapat bermain esok [Sabtu],” Ten Hag memberitahu pemberita semasa sidang media pra-perlawanan Jumaat.

Amrabat mewakili salah satu daripada 11 kebimbangan pemilihan dalam skuad Man United, yang sudah dijamin tanpa Luke Shaw, Raphael Varane, Tyrell Malacia, Kobbie Mainoo, Mason Mount, Amad Diallo dan Tom Heaton.

Sementara itu, pemain sayap Antony dan Jadon Sancho kedua-duanya tidak menyertai pasukan utama kerana masalah peribadi masing-masing, kerana kedua-duanya berdepan dakwaan serangan domestik daripada tiga wanita berbeza, yang dinafikannya.

Sebaliknya, Sancho telah diketepikan daripada latihan pasukan utama selepas mempersoalkan secara terbuka alasan Ten Hag mengetepikannya ketika menentang Arsenal. dalam ciapan di media sosial, yang telah dipadamkan.