Erik ten Hag gembira melihat Bruno Fernandes terus bermain dengan emosi walaupun mengakui perancang Manchester United itu perlu melakukannya secara seimbang.

Fernandes menemui sasaran ketika United menewaskan Real Betis 4-1 dalam perlawanan pertama pusingan 16 Liga Europa (UEL) awal pagi semalam walaupun menjadi sasaran kecaman selepas tewas besar 0-7 kepada Liverpool hujung minggu lalu.

Penolong kapten United itu, yang memakai lilitan lengan sewaktu diaibkan di Anfield, dikritik hebat, di mana pasukan bimbingan Ten Hag berkenaan didakwa kurang kepimpinan.

Ketegangannya bersama Trent Alexander-Arnold dan kemudian dilihat menolak pergawai perlawanan memperlihatkan betapa Fernandes bernasib baik tidak dibuang padang dalam perlawanan itu.

Ten Hag dan Marcus Rashford mempertahankan Fernandes sebelum perlawanan menentang Betis tetapi pengurus berkenaan menggalakkan permainan beremosi pemain kebangsaan Portugal itu walaupun mengakui masih banyak yang perlu dilakukan tonggaknya itu untuk kekal rasional setiap masa.

"Saya amat gembira dengan caranya sebagai kapten kerana dia memberikan pasukan ini kekuatan," kata Ten Hag menjelang aksi lawan Southampton malam esok.

"Dia bukan sahaja memberikan yang terbaik secara fizikal buat pasukan ini tetapi dia juga menggerakkan pemain ke arah itu. Dia melatih pemain lain, mengetuai pasukan berdasarkan perspektif taktikal.

"Emosinya adalah senjatanya tetapi adakalanya ia terlalu kuat dan sudah pasti saya membantunya dan menyokongnya. Saya memberikannya segala maklum balas.

"Adakala dia perlu mengawal emosinya dan ia akan membantunya untuk kekal rasional dalam setiap perlawanan daripada hanyut dengan emosi itu.

"Jadi, dia perlu mencari keseimbangannya dan menjadi lebih rasional, tahu bila perlu menggunakan rasional sebagai kekuatan dan bila untuk menggunakan emosi sebagai kekuatan dan itulah tahap seterusnya.

"Saya fikir ada perkembangan yang baik mengenainya dan apabila dia dapat melakukannya, dia seorang pemain yang lebih baik," katanya.